Ungdomskriminalitet og høj arbejdsløshed i Ishøj

Socialdemokraterne sidder meget sikkert på borgmesterposten. I øjeblikket er der absolut flertal til A i kommunen. Og der ser ikke ud til at ændre sig ved dette valg.

Ishøj rummer både bandeproblemer, høj arbejdsløshed og kunstmuseet Arken. (Foto: Lars Skaaning © Arken)

Hvad er på spil i kommunen?

Med 11 ud af 19 pladser i byrådet sidder Socialdemokraterne og borgmester Ole Bjørstorp i dag på et absolut flertal. Selv hvis Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti samler deres mandater, vil det kræve en fordobling af mandattallet at tage magten. Og det virker langt fra realistisk.

Hvad er de vigtigste valgtemaer i kommunen?

Ishøj har tidligere ofte været nævnt, når man talte om ungdomskriminalitet og usikre bydele. Problemerne er blevet forklaret med sociale og økonomiske problemer, som byrådet løbende har forsøgt at rette op på. Helt væk er problemerne imidlertid ikke, og i indeværende valgperiode er det således både blevet til knivstikkeri på en skole og skyderi. Kommunen har også døjet - og gør som sådan stadig - med et højt sygefravær blandt de kommunalt ansatte. Og kommunen havde landets højeste bruttoledighed i 2012.

Hvad er kommunen kendt for?

En kommune med en stor del indvandrere og efterkommere. Oveni det huser kommunen det enorme boligområde Vejleåparken, der i mange år har været et indsatsområde både lokalt og nationalt på grund af kriminalitet og høj arbejdsløshed. I kommunen finder man desuden også kunstmuseet Arken og Ishøj Teater.

Hvordan gik det seneste valg?

Der var fremgang til både A og F ved sidste valg. Fremgangen til A og F skyldes dog især, at byrådet blev udvidet med to mandater. Omvendt gik det for V, der fik det dårligste valg blandt partierne, når man sammenligner med resultatet fra 2005. Venstre gik næsten 5 procent tilbage og gik derfor fra 2 til 1 mandat. Ved valget fik Socialdemokraterne absolut flertal, og der var derfor ikke noget at rafle om, da borgmesterposten skulle uddeles.

Hvordan forventer vi, at valget går?

Borgmesterposten skifter næppe hænder ved dette valg heller - til stor ærgrelse for de borgerlige partier. Mere realistisk er det dog, at Socialdemokraternes absolutte flertal kan forsvinde.

Se Ishøjs stemmeseddel her.

#kv13 #ishøjpol

Facebook
Twitter