V og S kæmper om borgmesterposten i Favrskov

I Favrskov er der tæt løb mellem venstremanden Anders G. Christensen og den nuværende borgmester Nils Borring.

Grevskabet Frijsenborg ligger i Favrskov Kommune. Det er oprettet i 1672, og det nuværende gods blev bygget i perioden 1860-65. (© favrskov.dk)

Hvad er på spil i kommunen?

Favrskov og nogle af de tidligere, nu sammenlagte kommuner har flere gange svinget frem og tilbage mellem socialdemokratiske og borgerlige borgmestre. Denne gang er socialdemokraten Nils Borring i fare for at miste magten til fordel for Venstremanden Anders G. Christensen, der var borgmester i forrige periode. Personlighedsmæssigt er det et valg mellem den forholdsvis runde og diplomatiske Borring og den mere skarpkantede Christensen.

Hvad er det vigtigste valgtema i kommunen?

Faren for rivalisering og lokale slagsmål mellem de tre nogenlunde lige store byer Hammel, Hadsten og Hinnerup har altid luret under overfladen.

I mindre målestok dukker slagsmålet da også op en gang imellem. Senest her i valgkampen, hvor borgere i Hammel og Hinnerup skændes om, hvilken svømmehal der skal have størst tilskud. Den konservative Charlotte Green og Venstrekvinden Lone Glarbo - begge fra Hinnerup - mener, at Hinnerupbadet bliver snydt i et nyt forslag til fordeling af tilskud.

Kommunen har i øvrigt fået en pæn økonomi, efter at den tidligere har kæmpet med store underskud. I det nye budget, som blev vedtaget i enighed, har der oven i købet været plads til små forbedringer, f.eks. i hjælpen til svage børn og unge i skolerne. Men skatteprocenten er også blandt de højeste i Østjylland.

Derimod skranter handelen, og stationsbyerne har fået en del grimme facader med lukkede butikker. De konservative har forsøgt at få sagen frem i valgkampen ved at kritisere borgmesteren for at nøle med at få købt jord til byggegrunde, så der kunne komme mere udvikling i byerne.

Hvad er kommunen kendt for?

Favrskov er opkaldt efter et ret ukendt lille gods, og paradoksalt nok er kommunen langt mere kendt som hjemsted for det store gods Frijsenborg. I øvrigt kender mange de store skove og lystfisker-paradiset Lilleåen.

Hvad har optaget borgerne siden sidste valg?

Favrskov er hjemsted for usædvanligt mange store svinefarme, og der er jævnligt diskussioner og klager over lugtgener fra et biogasanlæg i Laurbjerg samt over stalde rundt i kommunen. Det ophidsede også en del lodsejere, som helst var fri for gaven, da kommunen ville forære dem 106 kilometer vej. Med overtagelsen fulgte forpligtelsen til at holde vejen vedlige. Hvordan gik det seneste valg?

Det lykkedes med henholdsvis 11 og 4 mandater lige akkurat S og SF at få flertal i byrådet og dermed erobre borgmesterposten fra Venstre.

Hvordan forventer vi, at valget går?

Der bliver højspænding på valgaftenen. Hvis den landspolitiske tendens med vigende opbakning til S og/eller SF slår igennem i Favrskov, får kommunen et magtskifte til fordel for blå blok.

Se stemmesedlen for Favrskov Kommune.

#kv13 #favrskovpol

Facebook
Twitter