Valget i Vesthimmerland handler om økonomi

Det Konservative Folkeparti har det svært. Bare ikke i Vesthimmerland. Borgmester Knud Kristensen (C) ligner en vinder af kommunalvalget.

Vikingeborgen Aggersborg i nord er et besøgt sted i Vesthimmerland kommune (Foto: Knud Erik Christensen © Colourbox)

Hvad er på spil i kommunen?

Efter flere år med skrøbelig økonimi er skatteprocenten sænket i Vesthimmerland. Det er ikke så underligt i et valgår, og når Det Konservative Folkeparti har 9 af 27 pladser samt borgmesterposten i byrådet. Men på papiret handler valget alligevel om økonomi.

Hvad er de vigtigste valgtemaer i kommunen?

Kommunen var under administration i to år efter valget i 2009, og kun i fire kommuner i landet betaler borgerne højere kommuneskat end i Vesthimmerland (27 procent). Det gør ondt hos borgerne - og politikerne, der forsøger at lette trykket.

Budgetforhandlingerne endte for andet år i træk med en lempelse - igen på 0,1 procent. Det er lykkedes at skabe overskud på driften, og samtidig modtager kommunen "fattighjælp" i form af særtilskud fra Indenrigsministeriet. Næste år lyder det på 18 millioner kroner. Men hver en krone vendes stadig, og det kan betyde besparelser på skole og ældreområdet.

Erhvervslivet føler sig isoleret, savner en bedre infrastruktur og ikke mindst bedre adgangsveje ind og ud af kommune.

Hvad er kommunen kendt for?

Limfjordskysten, vikingeborgen Aggersborg i nord, Herregården Hessel i syd og Himmerland Golf & Spa resort, der næste år sætter kommunen på verdenskortet med en afdeling af Europa Touren i Golf.

Hvad har optaget borgerne siden sidste valg?

Kommunen blev udpeget som frikommune i en fireårig periode fra 2012, og har nu 36 projekter, blandt andet mere "magt" til skolebestyrelser, udlændinge skal kunne købe sommerhuse.

Kommunen har mellem 26 og 28 procent af borgere på overførselsindkomst. Skolelukninger har også været på tale, fordi Vesthimmerland kun har 233 elever pr. skole. Og så har kommunen fået sit eget asylcenter - men kun en af fire afdelinger er placeret i kommunen (i Ranum). De øvrige ligger i Frederikshavn, Randers og næste år i Rebild.

Hvordan gik det seneste valg?

Det tidligere folketingsmedlem Knud Kristensen (C) blev borgmester via en intern aftale med Venstres spidskandidat Jens Lauritzen. De to aftalte inden valget, at den kandidat, der fik størst fremgang skulle være borgmester.

Knud Kristensen øgede sit personlige stemmetal med næsten 20 procent. 4824 satte kryds ud for den meget aktive politiker, der dermed fik flere end hver femte stemme i kommunen. Opbakningen til den siddende borgmester Jens Lauritzen blev derimod reduceret med 2/3 til under 1000. Knud Kristensens flotte valg betød et byråd (27 medlemmer) med 9 konservative.

Venstre fik 6 præcis som socialdemokraterne. Det radikale Venstre fik et flot valg med tre valgte primært på grund af kunstneren Ninni Lodahl Gjessing, der også overraskede ved at blive valgt til det nordjyske regionsråd.

Hvordan forventer vi, at valget går?

Venstres ny spidskandidat er viceborgmester Per Bach Laursen, der via sit hverv som proprietær er tæt på partiets kernevælgere. Han har været aktiv i forskellige landbrugsorganisationer i 20 år, og blandt andet tidligere formand for De danske Svineproducenter og eks-præsident for de europæiske svineproducenter.

Knud Kristensens mest interessante rival bliver nok alligevel SFs tidligere politiske ordfører Pernille Vigsø Bagge. Hun var byrådsmedlem i hjembyen Løgstør frem til 2005, hvor hun blev valgt ind i Folketinget, og ligner et "rødt" alternativ. Også selv om Kommunistisk Parti stiller op med far og søn, Brian og Emil Olsen.

Se stemmesedlen for Vesthimmerlands Kommune.

#kv13 #vesthimmerlandpol

Facebook
Twitter