Bekymrede danskere vil bevare efterlønnen

Over halvdelen af vælgerne vil nu bevare efterlønnen. Det er markant flere end i januar. Danskerne er blevet mere bekymrede, lyder det fra DR's analysechef.

murer, brolægger, håndværker, arbejder, (Foto: jzlomek © Stock exchange)

Står det til et flertal af vælgerne, så skal efterlønnen bevares efter valget. Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

- De skal bare holde fingrene væk fra efterlønnen. Vi er altså stadig mange, der ikke har siddet på skolebænken halvdelen af vores liv, næsten. Vi er stadig mange, der har hårdt fysisk arbejde, skriver Lene Petersen på DR Nyheders Facebook-side.

Lene Petersen tilhører de 55 procent af danskerne, der vil bevare efterlønnen - det er en markant stigning i forhold til januar, hvor 46 procent ønskede at frede efterlønnen.

33 procent går i dag ind for at afskaffe efterlønnen - det tal var 46 procent i januar. 12 procent ved det ikke.

Øget krisebevidsthed

Grunden til den øgede opbakning til efterlønnen nu er, at danskernes krisebevidsthed har forandret sig siden nytår, siger DR's analysechef, Kenneth Thue Nielsen.

- Da statsministeren holdt sin nytårstale, hvor han bad os alle sammen om at acceptere, at regeringen nu ville afskaffe efterlønnen, var vi i en tilstand, hvor vi godt vidste, at vi vi blev nødt til at holde for, hvis økonomien skulle gå op, siger Kenneth Thue Nielsen.

Efterfølgende har den enkelte dansker vurderet sin fremtidige økonomi - og den har været dyster, sine Kenneth Thue Nielsen.

- Vi er blevet en nation af mere bekymrede mennesker. Når vi bliver mere bekymrede som danskere, så vil vi også gerne have et større sikkerhedsnet, siger han.

Vi må gå fra hus og hjem

Danskernes bekymring kan også spores på DR Nyheders Facebook-side, hvor efterlønnen debatteres flittigt:

- Der er mange, der snart må gå fra hus og hjem på grund af dagpengeforringelser, det skaber jo ikke vækst i samfundet, skriver Morten Hvam.

- Jeg tror hellere befolkningen vil høre om efteruddannelse, arbejde og dagpenge end om efterlønnen, skriver Mathine Lotus Rasmussen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter