Fagbevægelsen afviser pres på lønninger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt overdriver den negative betydning af det danske lønniveau. Det mener flere formænd for landets største fagforbund.

LO's formand Harald Børsting og Helle Thorning-Schmidt. (Foto: Kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Danskernes lønposer kan ikke kædes sammen med tabte arbejdspladser i så høj grad, som statsminister Helle Thorning-Schmidt vurderer. Det skriver ugebrevet A4 onsdag.

Det mener en lang række af formændene for nogle af landets største fagforbund efter Thorning-Schmidt både mandag og tirsdag har betonet, at lønniveauet koster tabte job til udlandet.

- Gennem de seneste ti år er danske lønninger vokset hurtigere end hos vores vigtigste samhandelslande, mens produktiviteten er vokset langsommere. Det koster i sidste ende danske job, står der i regeringsgrundlaget, der blev fremlagt mandag eftermiddag.

Og tirsdag blev pointen gentaget af statsministeren, da Folketinget tirsdag åbnede.

Bekymrende analyse

Men selv om Helle Thorning i sin åbningstale også fremhævede, at Danmark ikke skal konkurrere på lav løn, mener fagbevægelsens toneangivende profiler alligevel, at Thornings overordnede analyse af det danske lønniveau er bekymrende.

Ikke mindst i lyset af, at det private arbejdsmarked allerede så småt går i gang med de overenskomstforhandlinger, der skal være færdige i februar og marts 2012.

- Det er meget forenklet sat op, at hvis bare lønnen er lavere i Danmark end i udlandet, så går det godt. Der er andre elementer end løn og produktivitet, der har betydning for vores eksport, siger Kim Simonsen, formand for HK, der er landets næststørste fagforbund.

LO-formand Harald Børsting mener, at den nye regering overdramatiserer tab af danske arbejdspladser.

-Jeg synes måske nok, at analysen af, at vi taber arbejdspladser, fordi lønnen er for høj, og produktiviteten er for lav, er lige pessimistisk nok. Det er ikke så dramatisk som Helle Thorning-Schmidt fremstiller det, siger han.

Står ikke så slemt til

Formanden for landets fjerdestørste fagforbund, Dansk Metals Thorkild E. Jensen, afviser også, at Helle Thorning-Schmidt har ret i sin analyse af de 'faktiske forhold i jernindustrien'.

- Sidste år havde vi i industrien en produktivitetsfremgang på 12 til 15 procent. Jeg synes slet ikke, at det står så dårligt til med produktiviteten i industrien. Også i år oplever vi en stigning i produktiviteten på industriområdet, og selvom den ikke bliver så høj som sidste år, er det stadigvæk en betragtelig stigning, siger han.

LO-formand Harald Børsting erkender, at danske lønninger er steget mere end udlandets, og at det ikke bidrager til at fastholde arbejdspladserne.

Men det er forkert at se isoleret på lønstigninger, der skal ses i sammenhæng med blandt andet bytteforhold og valutakurser, påpeger han og tilføjer, at det er udenfor diskussion, at Danmark har en udfordring omkring landets samlede konkurrenceevne.

- Regeringen lægger meget op til løntilbageholdenhed, og det er enhver regerings ret at sende det signal. Men det er lige så klart, at lønspørgsmål er noget vi klarer ved overenskomstbordene, og der har vi ikke brug for politisk indblanding i, siger Børsting.

Facebook
Twitter