Fattigdomsydelserne skal væk ... engang

Fattigdomsydelser som starthjælpen og kontanthjælpsloftet bliver først afskaffet, når der er skaffet finansiering til det, skriver Politiken onsdag.

Det er uvist, hvornår den nye regering vil afskaffe fattigdomsydelserne. (Foto: Linda Henriksen © Scanpix)

Hvis danskere på såkaldte fattigdomsydelser havde regnet med, at den nye regering som det første ville afskaffe ydelserne, som er blevet indført under VK-regeringen, tager de ifølge Politiken onsdag fejl.

Der bliver først tale om en afskaffelse af eksempelvis starthjælpen og kontanthjælpsloftet, når der er skaffet finansiering til det. Og om det sker med finansloven for næste år, er endnu usikkert. Det bekræfter både de radikale og SF over for Politiken.

- Der er ikke noget, der er givet på forhånd. Nu har vi lavet et regeringsprogram, og af det fremgår det jo tydeligt, at regeringen vil afskaffe fattigdomsydelserne, men vi har også et forsigtighedsprincip, der siger, at pengene skal være der, før vi bruger dem. Og alle de ting, vi gerne vil lave om, kan vi ikke lave om til næste år, lyder fra den radikale minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard, der har siddet med ved udarbejdelsen af regeringsprogrammet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt gentog så sent som i sin åbningstale i Folketinget i går, at den nye regering vil have afskaffet fattigdomsydelserne. Ydelserne er i de radikales, Socialdemokraternes, SF's og Enhedslistens øjne kun med til at skabe mere fattigdom og får ikke flere i arbejde. Hun henviste til, at der i Danmark er relativt få fattige.

- Derfor kan jeg heller ikke acceptere den tidligere regerings fattigdomsydelser. De er et brud med et halvt århundredes socialpolitik, forklarede hun og tilføjede:

- Væk med fattigdomsydelserne. Væk med kontanthjælpsloftet. Væk med starthjælpen.

Men hvornår de kommer væk, er altså usikkert, bekræfter også SF's politiske ordfører, Jesper Petersen.

- Vi kan jo ikke garantere, at pengene er der. Men vi kan garantere, at den nye regering vil afskaffe ydelserne. Og SF arbejder på, at det skal med i den første finanslov, siger han til Politiken.

Facebook
Twitter