Helle Thorning - en socialt anlagt slider

Hun har altid interesseret sig for politik, gik ud af gymnasiet med et snit på 10,7, og hun er blevet kaldt Gucci-Helle. Mød Danmarks nye statsminister.

Helle Thorning-Schmidt (Foto: Erik Refner © Scanpix)

Danmark får i morgen sin første kvindelige statsminister.

Helle Thorning-Schmidt voksede op i Ishøj med sine forældre og to ældre søskende, men da hun var ti år gammel, blev forældrene skilt. Resten af barndommen boede Helle Thorning-Schmidt hos sin mor.

Hun blev student fra gymnasiet i Ishøj med et eksamenssnit på 10,7 og var allerede tidligt interesseret i politik - særligt i det daværende EF. Helle Thorning-Schmidt havde efter sigende en imponerede almen viden, og hun kunne både traktater og utallige årstal udenad.

En stor del af tiden i gymnasiet gik også med møder i studienævnet, festudvalget eller nogle af de mange andre ting, hun engagerede sig i.

De studenterhuen var kommet på hovedet, tog Helle Thorning Schmidt til Indien på et halvt års rundrejse - blandt andet fordi hun var blevet meget inspireret af at have set filmen om Gandhi. Hjemme i Danmark igen flyttede Helle Thorning-Schmidt fra Ishøj til en etværelses lejlighed i Gothersgade i København.

Det var også i landets hovedstad, at Helle Thorning-Schmidt læste statskundskab på universitetet - men det var på Europakollegiet i den belgiske by Brügge, at hun mødte sin mand Stephen Kinnock.

Politisk karriere

Den 24/11 1993 meldte Helle Thorning-Schmidt sig ind i Socialdemokratiet - og allerede året efter blev hun sekretariatsleder for partiets medlemmer af Europa-Parlamentet.

Efter at have arbejdet for fagbevægelsen i et par år, besluttede Helle Thorning-Schmidt selv at blive politiker og stillede op til Europa-Parlamentsvalget i 1999. Hun fik 22.890 stemmer. Det var bare 38 mere end John Iversen - og akkurat nok til at blive valgt.

Efter fem år som parlamentsmedlem gik Helle Thorning-Schmidt efter en plads i Folketinget, og det fik hun ved valget i 2005, hvor 4591 stemte personligt på hende.

Kort tid efter stillede hun op til formandsvalget i partiet, og hun blev den første kvindelige socialdemokratiske leder. Hun slog Frank Jensen i en urafstemning med 24.261 mod 21.348 af de afgivne stemmer.

Da Helle Thorning-Schmidt holdt sin sejrstale, sagde hun til medlemmerne af partiet, at hun kunne slå Anders Fogh Rasmussen. Det lykkedes ikke ved valget i 2007. Men efter yderligere fire år som oppositionsleder sikrede Helle Thorning-Schmidt sig det politiske flertal med støtte fra De Radikale, SF og Enhedslisten ved valget i september 2011.

Privat

Spørger man Helle Thorning-Schmidts venner og bekendte, kalder de hende en slider, der knokler for at nå sine politiske mål. Men hun er samtidig et meget socialt menneske, der igennem hele sit professionelle og politiske liv har formået at styre og pleje sit netværk.

Faktum er dog, at et liv som ambitiøs politiker har store konsekvenser for hverdagen. Eller som hun selv har udtalt i bogen, Den Første - En samtale med Helle Thorning-Schmidt:

"Jeg laver en benhård prioritering i min tilværelse. Jeg går aldrig i biografen eller teatret. Desværre. Jeg gør kun kulturelle ting med børnene. Der er utroligt mange ting, jeg ikke bare gør, for at få enderne til at mødes. Og det er, fordi jeg prioriterer at være sammen med Camilla og Johanna og så mit arbejde. Mit liv er meget struktureret og planlagt".

Ægtemanden Stephen Kinnock arbejder de fleste hverdage i Geneve, men flyver hjem til Danmark de fleste weekender. Netop antallet af dages ophold i Danmark var et afgørende element i den såkaldte skattesag, som blev startet af en artikelserie i B.T. i juni 2010. Sagen satte spørgsmålstegn ved, hvorvidt Kinnock er skattepligtig i Danmark og ikke i Schweiz, hvor han betaler skat. SKAT har senere pure frikendt Kinnock for skatteunddragelse.

Facebook
Twitter