Helle Thorning vil styre spindoktorhæren

Samtidig med at regeringen ansætter flere spindoktorer, så vil statsministeren bestemme, hvem det skal være.

Helle Thorning vil have styr på, hvilke spindoktorer ministrene ansætter. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil have hånd i hanke med, hvilke særlige rådgivere, eller spindoktorer, hendes ministre ansætter.

Ritzau erfarer, at ansættelserne fremover skal godkendes centralt i S-R-SF-regeringens ansættelsesudvalg. Tidligere var det ellers den enkelte minister, som selv bestemte, hvem vedkommende ansatte.

- Det er et signal om, at kvaliteten af de særlige rådgivere skal være o.k., og at de skal arbejde for den samlede regering og ikke enkelte ministerier, ministre eller partier, som en kilde udtrykker det.

Kan vælge to spindoktorer

I forvejen står ansættelsesudvalget, som tæller topministrene, for udnævnelserne af de vigtigste topembedsmænd som for eksempel departementscheferne.

Beslutningen kommer, efter regeringen har tilladt, at ministre, som sidder i henholdsvis koordinations- og økonomiudvalget, hver kan ansætte to særlige rådgivere.

Dermed bryder regeringen med det hidtidige princip om, at hver minister kan ansætte én af slagsen.

De nye regler betyder i praksis, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (R), skatteminister Thor Möger Pedersen, erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) samt SF's formand, udenrigsminister Villy Søvndal, alle kan vælge to spindoktorer hver.

Princip stammer fra Fogh

Det var daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som efter folketingsvalget i 2001 indførte princippet om, at hver minister kan ansætte en særlig rådgiver på skatteydernes regning.

Siden har der imidlertid været en stribe sager, hvor de særlige rådgivere er blevet kritiseret for at forsøge at styre pressen.

Helle Thorning-Schmidt har samtidig udvidet antallet af ministre fra 19 til nu 23, og hendes regering kan derfor ende med at sætte danmarksrekord i spindoktorer.

/ritzau/

Facebook
Twitter