Henrik Sass - Thornings højre hånd

Henrik Sass Larsen var spået en vigtig ministerpost i den kommende regering, men de drømme ligger indtil videre i ruiner.

Henrik Sass Larsen fik en lidt svær start på livet og tilbragte tre år af sin barndom på børnehjem. (Foto: Jacob Nielsen © Scanpix)

Henrik Sass Larsen var spået en vigtig ministerpost i den kommende regering, men det vat før, en sikkerhedsgodkendelse - eller mangel på samme - fra PET kom i vejen.

Henrik Sass Larsens historie har ellers været fortalt som en ægte mønsterbryder-historie om drengen, der arbejdede sig op fra børnehjem til toppolitiker.

På børnehjem som barn

Da Henrik Sass Larsen var helt lille, blev hans forældre skilt. Han tilbragte barndommen med sin mor og stedfar i det almene boligkvarter Taastrupgaard, men hverdagen i barndomshjemmet var problematisk.

Efter pres fra skole og socialforvaltning kom Sass Larsen som 12-årig på børnehjem. Her boede han i tre år, inden han blev tilbudt at komme i pleje hos en klassekammerats forældre.

Her var han i sine teenageår, hvor han også blev politisk aktiv og meldte sig ind Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

Efter studentereksamen fra Greve Gymnasium læste han på RUC, hvorfra han har en bachelorgrad. Henrik Sass Larsen har blandt andet arbejdet som kommunikationsrådgiver, inden han blev politiker på fuld tid.

Har det godt som højre hånd

At Henrik Sass Larsen er en politiker, der søger magten, stod klart allerede, da han var aktiv i DSU. Her var han formand fra 1992-1996. Socialdemokraterne mistede magten ved valget i 2001, men det var her, Henrik Sass Larsen første gang blev valgt ind.

Da Helle Thorning-Schmidt blev formand for partiet i 2005, blev Henrik Sass Larsen valgt til næstformand for folketingsgruppen og året efter forfremmet til politisk ordfører. Indtil i dag er han blevet anset som socialdemokratisk chefstrateg, en position han formentlig vil få svært ved at fastholde, efter den nye viden om hans rocker-relationer er kommet frem.

Han har aldrig gået efter en position helt på toppen af kransekagen. I et interview med Jyllands Posten har han blandt andet udtalt:

"Man skal gøre sig klart, hvad man er god til, og man skal have den selverkendelse, at hvis man har utilstrækkelige evner til at stå i spidsen, skal man lade være med at søge det mål. For mig vil det være uforeneligt med mit liv og den stil, som jeg har valgt som politiker. Jeg fungerer langt bedre som højre hånd."

I stormvejr

Henrik Sass Larsen er også tidligere blevet sat i forbindelse med flere andre kontroversielle sager.

I valgkampen 2007 bragte Ekstra Bladet historien om, at Sass Larsen under valgkampen to år tidligere skulle have været spion for Venstre. Hans mål skulle have været at fjerne Mogens Lykketoft fra magten i partiet efter valget. Henrik Sass Larsen afviste alle beskyldninger.

I 2011 blev Henrik Sass Larsen blandet ind i en sag, hvor en lokalpolitiker fra Køge, og samtidig en af Sass-Larsens personlige venner, angiveligt skulle have bedt om gratis mad og drikke for flere tusinde kroner på en lokal cafe, mod at give cafeen tilladelse til at servere på torvet i byen. Måltider som Sass Larsen var med til.

Cafeens ejere har meldt Henrik Sass Larsen til politiet - selv sagde han til dr.dk om sagen i april 2011:

"Alle beskyldninger er grundløse. Jeg ser med sindsro frem til en politimæssig afklaring".

Sagen om rocker-kontakt stammer også fra Køge, hvor Henrik Sass Larsen skal have haft kontakt med en Bandidos-rocker ved navn Torben Ohlsen Jensen, der tidligere er dømt for vold og trusler.

Facebook
Twitter