Konservative og Radikale indgår alliance

Lars Barfoed (K) og Margrethe Vestager (R) har aftalt at samarbejde efter valget. Uanset hvem der ender med at få regeringsmagten.

Lars Barfoed, Margrethe Vestager, Helle Thorning (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den konservative leder Lars Barfoed og lederen af Det Radikale Venstre Margrethe Vestager går nu sammen i et opsigtsvækkende samarbejde for at bryde blokpolitikken i dansk politik.

- Vi ønsker ikke blokpolitik og et fastfrosset politisk billede. Vi ønsker et samarbejdende folkestyre, siger Lars Barfoed til DR Nyheder.

DF og Enhedslisten skal fryses ude

Fremover vil De Konservative og De Radikale arbejde tættere sammen, selvom de to partier tilhører hver sin blok.

Det betyder helt konkret, at partilederne giver hinanden håndslag på, at finansloven fremover ikke skal laves med det smallest mulige flertal.

Ifølge de to partiledere betyder det, at en finanslov ikke skal stemmes igennem på et flertal, der alene bygger på Dansk Folkeparti eller Enhedslisten, uanset hvilken farve regeringen har.

- Det her valg skal være det endelige opgør med blokpolitikken. Danmark er i en situation, hvor hverken rød blok eller blå blok har løsningen. Løsningen ligger, når partierne samarbejder bredt, siger Margrethe Vestager til DR Nyheder.

Vil lave aftaler henover midten

Aftalen betyder også, at de konservative fremover godt kan forestille sig at stemme for et forslag, der kommer fra en socialdemokratisk ledet regering.

- Hvis det er sådan, at Det Konservative Folkeparti finder, at det er et fornuftigt forslag, så kan jeg da godt forestille mig det, siger Lars Barfoed.

De radikale er også parate til igen at stemme for et forslag, der kommer fra en borgerlig regering, ligesom det skete med efterlønsreformen.

- Ja, hvis det er fornuftigt. Vi ser ikke på afsenderen. Vi ser på indholdet, siger Margrethe Vestager.

Ikke i regering sammen

Begge partiledere afviser dog, at dette samarbejde kan føre til, at Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti kommer til at sidde i regering sammen.

- Ikke ved det kommende valg. Vi peger på Helle Thorning, og vi tror, hun bliver en rigtig god leder af en socialdemokratisk ledet regering, siger Margrethe Vestager.

- Det er overhovedet ikke det, der ligger i det. Den Konservative Folkeparti går til valg på at få en borgerlig regering, og så vidt jeg ved, så mener Det Radikale Venstre, at der skal være en socialdemokratisk ledet regering i dette her land, siger Lars Barfoed.