Løkke laver censur på Facebook

Lars Løkke Rasmussen fjerner kritik fra sin Facebook-side og blokerer folk, der kritiserer ham.

Han har næsten 60.000 venner på Facebook. Og Lars Løkke Rasmussen er glad for Facebook. Så sent som i går udtalte han:

- Det rare ved det er, at man får hurtig reaktion. Det er så både fra venner og fjender, sagde Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder i går. Du kan se det her.

Men det er ikke al kritik, der får lov til at stå på siden. Skriver man noget, Venstre eller Lars Løkke Rasmussen ikke bryder sig om, risikerer man at få skjult sit indlæg og blive udelukket fra siden, så man ikke kan skrive flere indlæg. I 2010 blev Helle Thorning-Schmidt beskyldt for det samme.

Seks indlæg fjernet på halvanden time

DR Nyheder overvågede i går Lars Løkke Rasmussens side på Facebook. På halvanden time blev seks kritiske indlæg fjernet fra siden.

Birgit Bergløv er en af dem, der har prøvet at få en kommentar og et link fjernet. Mandag morgen satte hun et link ind på Lars Løkke Rasmussens Facebook-side. Det var et link til en historie fra 2008 på Politiken, hvor han er citeret for, at danskerne skal arbejde en time mere om ugen. Birgit Bergløv fortæller selv at stemmer på SF.

- Efter en halv time var det fjernet, og jeg var blokeret. Det var jo bare et link med hans egne udtalelser. Jeg var små-rystet, men jeg ved jo godt, at mange andre er blokeret. Alligevel havde jeg slet ikke regnet med det, siger hun.

- Det er torskedumt

Ifølge lektor i politisk kommunikation på Københavns Universitet, Klaus Kjøller, er det ikke det mest smarte at gøre på Facebook.

- Det er torskedumt. Det kan ikke forsvares, så kan man lige så godt lukke siden. Man modsiger sig selv ved at have en Facebook-side, når man fjerner kritiske indlæg.

Selvom Lars Løkke Rasmussen ikke overtræder nogen formelle regler ved at fjerne indlæg, er det ikke særlig smart:

- Lars Løkke Rasmussen signalerer, at han er bange for se kritik i øjnene og prøver at undertrykke kritik. Det er et fuldstændig forkert signal at sende. Han censurerer sin Facebook-side på den måde, at idéen på Facebook er, at man er åben over for dialog og signalerer åbenhed, og at man kommer i berøring med sine venner og med folket.

Ifølge Klaus Kjøller er der kun en grund til at fjerne indlæg, og det er, hvis der er en virkelig dårlig tone i indlæggene.

Troels Mylenberg, der er chefredaktør og politisk kommentator på Fyns Amtsavis, kalder det et misforstået forsøg på at beskytte Lars Løkke Rasmussen.

- En af de allerstørste sandheder, der nogensinde er sagt om sociale medier, er, at hvis ikke du vil deltage men kun bruge det som plakatsøjle, så rammer det dig som en boomerang. Det her kan tolkes som et forsøg på, at nogen i Venstre forsøger at beskytte ham, men det er et misforstået forsøg.

Flere eksempler

Birgit Bergløv, som vi skrev om tidligere i artiklen, er ikke alene om at få skjult indlæg og blive udelukket fra Lars Løkke Rasmussens side på Facebook. Susanne Houlberg Petersen fra Hellerup er en af de andre, der har prøvet at blive udelukket.

- Jeg kan godt forstå, hvis man skriver, han er dum eller nazist eller anden chikane, men når man forholder ham til konkrete ting, så skal der være plads til det. Han er jo statsminister for i hele Danmark. Det er ham ikke værdigt, mener Susanne Houlberg Petersen, som vedkender sig sin politiske farve som værende socialdemokrat.

Herunder kan du se, hvilke indlæg, der blev skjult på Lars Løkke Rasmussens side på Facebook i går. Klik for at se stort billede.

Kender du til andre politikere som gør det samme? Skriv gerne til ladn@dr.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter