Morten Bødskov - den eftertænksomme midtjyde

Morten Bødskov er ny justitsminister. Han er kendt som en mand med et roligt gemyt, der helst tænker to gange, før han taler.

(Foto: Anders Birger Schjørring © Scanpix)

Den nye jusititsminister er formet af den midtjyske muld. Han er vokset op i Karup, som han selv betegner som en "lille by båret af enormt sammenhold og dejlige mennesker."

Socialdemokraten Morten Bødskov betegnes af kollegerne som en dygtig og solid politiker, der ikke gør meget væsen af sig. Sammenlignet med andre toppolitikere i sin generation kan han fremstå næsen ydmyg. Han drikker flere danskvand end fadøl, råber ikke nær så højt som kollegaen Henrik Sass Larsen og er et mere roligt gemyt end Venstres unge løver Peter Christensen og Søren Pind.

- Det gør jo ikke noget, at man lige trækker vejret en ekstra gang og ikke altid farer frem uden at tænke over tingene, har Morten Bødskov tidligere sagt til Information.

Nogle betegner ham som "privat," mens andre kalder ham "kedelig" - men både partikammerater og politiske modstandere påpeger, at "man skal ikke undervurdere Morten."

Politisk karriere

Som 15-årig meldte Morten Bødskov sig ind i det socialdemokratiske ungdomsparti, DSU, og her kom han hurtigt til at sidde på en lang række af tillidserhverv.

- Der er ikke gået en uge, siden jeg var 15 år, hvor jeg ikke har lavet et eller andet for Socialdemokratiet, siger Morten Bødskov, hvis ansigt i dag er kendt for de fleste.

I 1996 overtog han posten som forbundsformand for DSU efter Henrik Sass Larsen. Morten Bødskov blev valgt ind i Folketinget i 2001 - samme år, som Poul Nyrup Rasmussen led et nederlag til Anders Fogh Rasmussen.

Sammen med sine to venner fra DSU-tiden, Lotte Bundsgaard og Henrik Sass Larsen, allierede Morten Bødskov sig med resterne af den gamle Nyrupfløj. Da Mogens Lykketoft tog over som politisk leder, blev Bødskov lukket ud i kulden - indtil Lykketoft fik en vælgerlussing ved valget i 2005.

Morten Bødskov tilhører Thorning-fløjen i Socialdemokraterne og var med til at sikre hende sejren i formandsopgøret med Frank Jensen i 2005. Siden da har det ligget i kortene, at han ville komme til at indtage en ledende rolle i partiet. Morten Bødskov har blandt andet været partiets retsordfører og har op til sin første ministerpost fungeret som finansordfører og næstformand for Socialdemokraterne.

Et privat menneske

Morten Bødskov er søn af en far, der var lærer, og en mor, som arbejdede i køkkenet på det lokale plejehjem. Nu bor han på Amager med sin kone, som er cand. mag. i fransk, det har ingen børn.

Han taler nødigt om sit privatliv - men har dog afsløret, at han er Brøndby-tilhænger, læser politiske biografier, og at han forgæves har forsøgt at lære at stå på ski.

Og så har Bruce Springsteen hidtil prydet Morten Bødskovs kontorvægge i plakatform sammen med et maleri af Stauning. De to rykker nu med den eftertænksomme midtjyde ind på det nye kontor i Justitsministeriet.

Facebook
Twitter