Når valgkaninerne hopper…

Valgkampe har ofte faste temaer. Men nogen gange vender valgkaniner op og ned på dagsordenen. DRs politiske medarbejder, Rolf Jonshøj, har kigget tilbage på tidligere valgs kaniner.

Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen river her Anders Fogh Rasmussens bog i stykker. (© DR)

Engang hoppede valgkaninerne muntert rundt på de danske valgscener.

Centrum-Demokraten Erhard Jakobsen var valgkaninernes mester - utrætteligt hev han uventede valgtemaer frem, som tryllekunstneren hiver kaniner op af hatten. De skulle tiltrække opmærksomhed og skaffe CD bedre valg.

Erhard og CD er historie. Men valgkaninerne hopper stadig rundt i danske valg - sommetider sluppet ud med vilje, sommetider ufrivilligt. Og nu og da ligger overraskelsen i, at de netop ikke hopper, som de ellers skulle.

Annoncer fra fagbevægelsen

Folketingsvalget 11. marts 1998 blev et rigtigt kaninvalg.

Det var i Nyrup-regeringens sjette år, og de borgerlige, anført af Venstres Uffe Ellemann-Jensen, var på fremmarch.

Der var lagt op til "præsidentvalg" mellem Poul Nyrup Rasmussen og Venstres leder, og nøgleord var stabilitet, troværdighed, gennemsigtighed.

De borgerlige partier angreb Nyrup-regeringen for at sætte skatten op gang på gang. Venstre, derimod, ville en anden vej: Ejendomsværdiskatten skulle væk.

Nu hoppede pludselig en kanin ind på, scenen: Store annoncer, indrykket af fagbevægelsen, fortalte hvor meget Uffe Ellemann-Jensen personligt ville tjene på en afskaffelse af boligskatten.

Helt præcis 54.393 kr. ville han årligt spare på Hellerup-villaen ud til Øresund. Der lå Uffes skjulte dagsorden, antydede annoncerne.

Efterløns-garantibevis

Poul Nyrup Rasmussen præsenterede også et par kaniner.

Under valgkampen lancerede han et efterløns-garantibevis, der skulle skabe tryghed hos alle lønmodtagere. En pålideligheds-kanin.

Og under en duel i Sønderborg med Venstres leder trak Nyrup pludselig et Reuters-telegram frem med citat af Uffe Ellemann-Jensen: De danske EU-forbehold skulle væk, hvis han vandt valget.

Eftersom Venstre selv var med til at indføre de fire forbehold kun fem år tidligere, var Nyrups hensigt med manøvren at bekræfte, at Venstre kunne man ikke stole på. En upålideligheds-kanin.

Den er hjemme - not

Valgkampens sidste kanin blev sluppet løs af Ekstra Bladet, der på selve valg-morgenen bragte et forsidebillede af Uffe Ellemann-Jensen, som med en whiskysjus i hånden udbrød: "Den er hjemme".

Det var den så netop ikke. I det endelige regnestykke manglede der 89 stemmer, og Poul Nyrup Rasmussen kunne stolt gå op af Folketingets store trappe til Vandrehallen, visende fire strakte fingre: Fire år til!

Hvilken af 1998-kaninerne der havde størst virkning, er aldrig helt dokumenteret. Men annoncekampagnen med Uffes besparelse på ejendomsværdiskatten, og Ekstra Bladets forside har især bidt sig fast.

Bogkaninen

Fra valgkampen i november 2001 huskes især en bogkanin.

Det var første valg, hvor Nyrups hovedmodstander hed Anders Fogh-Rasmussen.

Venstres nye leder havde i 1993 markeret sig med stærkt liberale synspunkter i bogen "Fra socialstat til minimalstat". Men i en tv-duel i Valbyhallen med Poul Nyrup Rasmussen optrådte han med stærkt neddæmpede synspunkter.

Pludselig trak Nyrup under duellen Foghs bog frem og konfronterede ham med hans otte år gamle teser. Og undervejs rev han så, en for en, de pågældende sider ud af bogen og lod dem flagre til gulvet.

Fogh skulle fremstå som en mand, der var upålidelig og skiftede standpunkt, når det var bekvemt. Holdningsløs.

Men kaninen sparkede bagud. Nyrups manøvre virkede krampagtig og nedladende, og Nyrup selv kom til at fremstå som bagudskuende i stedet for optaget af de aktuelle problemer.

Kaninen kom udefra

Den næste statsminister, Anders Fogh Rasmussen, håbede at hans første valg i februar 2005 skulle handle om VK-regeringens gode resultater, om fritvalg og skattestop.

Men skæbnen sendte en kanin på banen.

Det var slagterigiganten Danish Crown, der ved valgkampens begyndelse besluttede at lukke slagteriet i Hjørring og fyre 500 ansatte.

Nu kom valgkampen pludselig til at handle om truende arbejdsløshed, om fair eller unfair konkurrence udefra og om landbrugets vilje til at opretholde produktion og arbejdspladser i Danmark.

Socialdemokraternes nye formand, Mogens Lykketoft, ilede til Hjørring. Og ikke mindre end fire ministre, med statsministeren i spidsen, var på banen og lovede blandt andet en udviklingsplan for Nordjylland.

Arbejdsløshedskaninen

En arbejdsløshedskanin kom til at sætte sit præg på valgkampen 2005. Og det var især de 500 slagteriarbejdere i Hjørring glade for. Uden valgkamp havde de måske ikke fået helt så megen opmærksomhed.

Den sidste valgkamp, i november 2007, fik besøg af en asylkanin.

En undersøgelse dokumenterede nemlig, at børn i asylsøgende familier lider voldsomt under usikkerheden og den lange ventetid i flygtningelejrene. De får skader, som kun langsomt eller måske aldrig overvindes.

Er der noget, der kan fange opmærksomheden, er det børn der har det slemt. Pludselig kom en stor del af valgkampen til at handle om bedre forhold for asylsøgende børnefamilier - om de kunne få lov at flytte ud af lejrene og føre noget, der lignede et normalt liv.

Efter valget indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om, at familierne kunne få lov at flytte ud af lejrene og ind i egne lejligheder under tilsyn af Dansk Røde Kors.

Det tog 16 ud af 30 familier imod. Med en venlig tanke til asylkaninen.

FacebookTwitter