Ny regering udelader strid om CIA-fly

Da de sad i opposition krævede S, R, SF og EL en undersøgelse af CIA-flyvninger over Danmark. Nu er det glemt. Amnesty International kritiserer.

Denne jet er talrige gange blevet brugt af CIA til hemmeligt at transportere fanger. Den nye regering har tidligere krævet en undersøgelse af flyvningerne, men det krav er ikke i regeringsgrundlaget. (Foto: DR © DR)

Da den nuværende regering sad i opposition, kunne det ikke gå hurtigt nok med at få nedsat en uvildig kommission, der skulle undersøge, om USA's efterretningstjeneste CIA hemmeligt havde fløjet fanger gennem dansk luftrum.

Men nu - hvor oppositionen er kommet til magten - er det ikke til at få øje på kravet fra dengang i det nye regeringsgrundlag, som blev præsenteret i denne uge. Og det møder kritik fra Amnesty International:

Det skylder vi ofrene

- Trods gentagne opfordringer fra Europarådet har Danmark aldrig gennemført en uvildig undersøgelse af CIA's fangeprogram på europæisk jord, forklarer Amnesty Internationals generalsekretær, Lars Normann Jørgensen, i en reaktion på regeringsgrundlaget.

- Den ny regering kan under EU-formandskabet næste år være med til at presse flere europæiske undersøgelser igennem, så vi kan få placeret et ansvar for de ulovlige fangetransporter og hemmelige fængsler.

- Det skylder vi ofrene for overgrebene, og det skylder vi os selv, så det ikke sker igen, siger Lars Normann Jørgensen.

Afsløret af Wikileaks

Striden mellem den daværende regering og opposition blussede sidst op efter årsskiftet i år, da hjemmesiden WikiLeaks offentliggjorde en indberetning fra den 7. februar 2008 fra USA's daværende ambassadør James P. Cain til USA's udenrigsministerium om, at den danske regering ikke ville skabe problemer for USA.

Indberetningen blev sendt samme dag, som regeringen havde afværget en uvildig undersøgelse om CIA-flyvningerne.

Regeringen nedsatte i stedet en arbejdsgruppe, da DR havde sendt en tv-udsendelse, som sandsynliggjorde CIA-flyvninger blandt andet over Grønland.

Arbejdsgruppen fandt ikke beviser på CIA's fangefly, og det fik oppositionen til at kræve en uvildig undersøgelse. En undersøgelse som man altså svor ville komme, hvis regeringen blev rød.

Facebook
Twitter