Olsen Dyhr: Drengene i klassen tog fejl

Piger kan ingenting, mente drengene i Pia Olsen Dyhrs klasse. De tog godt og grundigt fejl.

Pia Olsen Dyhr har været interesseret i politik næsten hele sit liv. (Foto: Rune Johansen © Scanpix)

Det lå ikke i kortene, at Pia Olsen Dyhr en dag skulle gå hen og blive minister for eksport og udenrigshandel, for i Pia Olsen Dyhrs barndom talte man aldrig om politik. Der var andet at tænke på.

Hendes far var førtidspensionist og moderen rengøringsdame. Familien skilte sig derfor ud fra gennemsnittet i den overvejende velhaverkommune Vallensbæk, sydvest for København.

Da Pia Olsen Dyhr var 11 år gammel, flyttede moderen og hendes søskende. Pia Olsen Dyhr blev boende hos sin far, som havde sukkersyge. Når hun ikke var hjemme hos sin far, tilbragte hun tiden på skolebiblioteket, for fritidsordning var der ikke råd til.

"Det var helt klart mit helle, og den dag i dag er læsning stadig der, jeg søger hen, når jeg skal være mig selv", har hun fortalt til Information.

Politisk karriere

Som 15-årig meldte Pia Olsen Dyhr sig ind i SF's Ungdom, hvor hun hurtigt blev aktiv i partiet. Her var hun især optaget af EF, globalisering og samarbejde med mere højreorienterede partier i en rød blok. Fra 1996 til 1998 var hun formand for SFU.

I 2005 blev Pia Olsen Dyhr kørt i stilling som kandidat til formandsposten i SF. Hun blev fremstillet som den moderne, midtsøgende, EU-venlige og grønne kandidat. Hun tabte valget til Villy Søvndal i en urafstemning, måske fordi flere SF'ere syntes, at hun var for EU-venlig og for pragmatisk:

"Nej, jeg er ikke klassisk socialist, og ja, jeg er helt klart pragmatisk. Men det bliver man altså ikke mindre idealist af," har hun forklaret Information. Hun har argumenteret for en modernisering af SF og bliver betragtet som en af partiets internationale og grønne profiler.

Siden 2007 har Pia Olsen Dyhr været folketingsmedlem for SF. På Christiansborg har hun været trafikordfører og er partiets nuværende EU-ordfører og forbrugerordfører.

Som trafikordfører har hun spillet sine kort med taktisk sans og politisk kompromisvilje, hvilket har kørt partiet ind på midten af dansk trafikpolitik.

I januar i år gik der rygter om, at hun ville blive videnskabsminister i en eventuel rød regering.

Ligestillingsspørgsmål blev vejen ind i politik

"Da jeg gik i 8. klasse og hørte to drenge bag mig sige, at piger ingenting kan, tændte det noget i mig, som gjorde, at jeg tænkte: "Det skal være løgn". Jeg undersøgte, hvad de forskellige partier mente om ligestilling for at finde nogle gode argumenter at smide i hovedet på dem. Og sådan kom jeg ind i politik", forklarer hun selv i SF's portræt af hende.

Hun fortæller også, at hun bruger sin sparsomme fritid på sin familie, som består af hendes mand Villy, deres datter Laura, og Villys to piger Rebekka og Andrea: "Jeg slapper af med mit strikketøj og elsker at bruge en hel dag i haven – når der en sjælden gang er tid til det", fortæller hun.

Pia Olsen Dyhr har været næstformand for Mellemfolkeligt Samvirke, 2002-2004. Fra 2006-2007 var hun formand for 92-gruppen Forum for Bæredygtig Udvikling. Hun er medlem af Handelshøjskolens tænketank Forum Europa, og tidligere medlem af Nævnet vedrørende EU-Oplysning.