Radikale kræver lavere topskat af S-SF

En lempelse af topskatten kan overraskende være på vej under den kommende røde regering.

Først skød den radikale leder, Margrethe Vestager, Socialdemokraternes og SFs millionærskat ned, og nu kan en lempelse af topskatten overraskende være på vej under den kommende røde regering, skriver Berlingske.

I de aktuelle forhandlinger om et regeringsgrundlag har Vestager kæmpet for at hæve topskattegrænsen, så færre kommer til at betale topskat, erfarer Berlingske. SF har kæmpet imod den radikale plan, men den endelige beslutning er udskudt til forhandlingerne om en skattereform, der efter planen skal gennemføres inden næste valg.

Reducerer skatten på arbejde

Her er de tre partier blevet enige om betingelserne for, hvordan kommende skattelettelser skal gives. Berlingske erfarer, at partierne vil skrive i regeringsgrundlaget: 'Der skal laves en skattereform, som reducerer skatten på arbejde. Skattereformen skal være fuldt finansieret og have en rimelig social balance.'

Med både aflyst millionærskat og en mulig lempelse af topskatten ser Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) ud til at have tabt en væsentlig del af forhandlingsslaget, vurderer flere politiske kommentatorer.

SF får forklaringsproblem

- Det siger sig selv, at hvis man i stedet for en millionærskat får lempelser i topskatten, så får Villy Søvndal et forklaringsproblem, der er lige så langt som Roskilde Landevej, siger Hans Engell.

Politisk kommentator og tidligere SF-rådgiver Peter Goll er enig:

- S-SF får et forklaringsproblem, der vil kræve en række indrømmelser, som S-SF til gengæld kan præsentere for deres vælgere.

Årsag til langstrakte forhandlinger

Ifølge Berlingskes oplysninger er de Radikales skattekrav én af grundene til, at de igangværende forhandlinger har trukket ud så længe og efter 14 dages intense forhandlinger stadig ikke er afsluttet.

Ved forhandlingsbordet har de Radikale været skeptiske, men har accepteret S og SFs planer om at kickstarte økonomien ved at fremrykke offentlige investeringer for ti mia. kr. og planer om at opkræve højere afgifter for at bruge pengene på velfærd.

Ingen i S, R eller SF ønsker at kommentere sagen, så længe forhandlingerne om et regeringsgrundlag ikke er afsluttet.