Regeringen opgiver kandidatpant

Forslaget om at uddannelsen skal betales tilbage, hvis man flytter til udlandet, er ikke med i regeringens arbejdsprogram.

Forslaget om at uddannelsen skal betales tilbage, hvis man flytter til udlandet, er ikke med i regeringens arbejdsprogram. (© colourbox)

S og SF's stærkt omdiskuterede forslag om en såkaldt kandidatpant er tilsyneladende skrottet. I hvert fald er det ikke med i det regeringsgrundlag, som regeringen senere i dag fremlægger. Det erfarer politiken.dk.

Ifølge det oprindelige forslag skulle færdiguddannede kandidaterne kunne opkræves en egenbetaling for en del af deres uddannelse, hvis de efter endt uddannelse flyttede til udlandet i flere end fem år.

Radikale og Enhedslisten imod

Forslaget blev allerede inden valget kritiseret kraftigt af både De Radikale og Enhedslisten for at være ude af trit med en globaliseret verden.

Men også EU-retseksperter har forklaret, at forslaget formentlig ville være i strid med EU's regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Forslaget indgik oprindeligt i S og SF's plan Fair Løsning, men dog på en måde, så de to partier ikke kalkulerede med, at ordningen skulle være finansieringskilde til andre ting.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk