Søvndal dumper i alle faktatjek

Fem gange af fem mulige er SF's leder Villy Søvndal grebet i usandheder, når medier har tjekket hans påstande.

Dumpet i samtlige faktatjek (© Mediearkivet)

Hver eneste gang et af landets medier har gennemgået en påstand fra SF's formand Villy Søvndal, har den vist sig at være usand.

Det viser en opgørelse fra fagbladet Journalisten.

I alt fem udsagn fra SF-formanden er gået efter i sømmene, og i samtlige tilfælde var sanddrueligheden - eller i hvert fald præcisionen - en udtalt mangelvare.

Konsekvente overdrivelser

Søvndal har ifølge faktatjekkene overdrevet ventetiderne på jyske skadestuer, han snublede i påstanden om, at 38.000 ledige står til at miste dagpenge, ligesom udsagnet om, at "boligmarkedet er gået fuldstændig i stå" er blevet afvist af eksperter.

Det gik også galt, da Søvndal beskyldte De Konservative for at kræve 500 kroner per lægebesøg, og det var også forkert, da han hævdede, at regeringen afleverer "et historisk stort underskud".

SF fører

Ved sidste valg i 2007 vakte det opsigt, da Villy Søvndal i en partilederrunde på tv sagde, at han havde besøgt tyve plejehjem. Det viste sig at være fem.

Ifølge fagbladet Journalistens opgørelse er der kun én anden top-politiker, der gør rent bord med fejl eller fordrejelser i alle faktatjek: SF's finansordfører, Ole Sohn.

mere usandt end sandt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen scorer fem usandheder i 12 faktatjek, mens Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt har tre forkerte af fem mulige.

Samlet set har politikerne talt mere usandt end sandt. 34 af mediernes 56 faktatjek har vist sig at være forkerte påstande.

Den eneste partileder, der endnu ikke er blevet faktatjekket, er Det Radikale Venstres Margrethe Vestager, der ifølge meningsmålingerne står til et bragende godt valg.

Facebook
Twitter