Thorning: Ok med skattelettelse til rige

Thorning siger god for skattelettelser til de rigeste danskere. Champagnesocialisme, tordner oppositionen. Skat og boligøkonomi skiller blokkene.

Helle Thorning og Lars Løkke er muligvis enige på flere punkter nu, end de var før valget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har igen og igen tordnet imod VK-regeringens skattelettelser til de rigeste danskere.

Men efter at Helle Thorning-Schmidt har fået regeringsmagten, vil hun nu gennemføre de samme lettelser i topskatten i 2014, som VK-regeringen lagde op til.

- Jeg har ikke tordnet imod lettelser i topskatten, men imod ufinansierede topskattelettelser, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau, efter at hun tirsdag holdt sin første åbningstale i Folketinget.

V: "Champagnesocialisme"

I april fastslog hun ellers, at den nye regering ville rulle den gamle regerings lettelser i topskatten tilbage efter valget. Der var ikke råd til dem. Og i juni var holdningen, at netop topskattelettelserne i 2014 er med til at sikre, at de rigeste danskere "på intet tidspunkt frem mod 2020 kommer til at betale så meget som en krone" af kriseregningen.

Tirsdag har statsministeren denne holdning:

- Det vigtige er at fremlægge en skattereform, der er socialt afbalanceret og ikke mindst fuldt finansieret.

I oppositionen kalder Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, de nye toner for "champagnesocialisme".

- S/SF gik til valg på højere overførselsindkomster, højere børnecheck og højere skatter for de rigeste. Nu vil den røde regering ikke hæve overførslerne, de vil ikke øge børnechecken, men til gengæld vil de sænke skatterne for de rigeste. Når de kaldte vores skattereform for en rødvinsreform" så er det her udtryk for "champagnesocialisme", siger hun.

Også uro om boligskatten

Ikke kun topskatten, men også boligskatten er der uro om.

Socialdemokraterne og SF har gentagne gange sagt, at boligskatterne var fredet frem til 2020. Men i regeringsgrundlaget er garantien barberet ned til kun at gælde de kommende fire år.

Det betyder dog ikke, at boligejerne skal bekymre sig.

- Vi har slået klart og tydeligt fast, at der kommer ikke stigninger i boligskatten, og det synes jeg, giver en rigtig stor tryghed for boligejerne, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: Kan du garantere, at der ikke kommer stigninger i boligskatten i næste valgperiode?

- Vi har lavet et regeringsgrundlag, som dækker denne valgperiode. Jeg tror, det er klogest, at man kun orienterer sig mod én valgperiode.

Klar til en boligpakke

Åbningsdagen i Folketinget bød også på et slagsmål om, hvis skyld det er, at den tidligere bebudede hjælpepakke til boligmarkedet er løbet ud i sandet. Mandag gav Thorning Løkke skylden, fordi han ikke vil stemme for Socialdemokraternes boligpakke.

Men den køber Løkke ikke.

- Hvis de vil bryde et valgløfte her, skal de ikke skubbe Venstre foran sig, siger han.

De to parter strides om finansieringen bag to ellers ens pakker. Og hvis Socialdemokraterne vil købe Venstres finansieringsmodel, er Venstre klar til at stemme for, siger Løkke.

- Ja selvfølgelig. Det er da 100 procent.

/ritzau/

Facebook
Twitter