Venstre og DF strides om grænsekontrol

Det var kun Dansk Folkeparti, der ville have toldanlæg ved grænserne, lyder det nu fra Lars Løkke. Men det afviser Pia Kjærsgaard.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger nu afstand til aftalen om nye kontrolanlæg ved de danske grænser. - Det må han selv om, siger Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard. (Foto: Marie Hald © Scanpix)

Den nye regering har slået fast, at VK-regeringens grænseaftale med Dansk Folkeparti ændres, så der alligevel ikke bygges nye kontrolanlæg til tolderne ved de danske grænser.

Men den beslutning møder ingen kritik fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det, jeg synes, er vigtigt, det er, at vi har en ordentlig toldkontrol. Det er vigtigere, end om vi har nogle fysiske anlæg ved grænserne, siger Løkke.

Tæl til 90

Venstres formand lyder mest af alt som en mand, der aldrig nogensinde har ønsket de omstridte toldanlæg, som har fået både nabolande og EU til at kritisere Danmark.

- Jeg tror, at iagttagere af dansk politik har set, at den toldkontrolaftale, det var ikke én, som regeringen lagde på bordet. Det var jo én, Dansk Folkeparti ønskede.

- Hvis man vil lave aftaler, så skal der 90 mandater til, og så må man også give ind på det, de finder vigtigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Venstre ville selv

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, afviser dog, at det var Dansk Folkeparti, der alene trumfede grænseaftalen igennem under forårets forhandlinger i Finansministeriet om en tilbagetrækningsreform.

- Nu sad statsministeren jo ikke med ved bordet, så prøv at spørg finansministeren. De var faktisk ret optaget af det selv, Venstre og Konservative, siger Pia Kjærsgaard.

Underkaster sig EU

Hun erkender gerne, at grænsekontrollen er en mærkesag for DF, men derudover har hun ikke meget at tilføje om Lars Løkkes undsigelse af en vigtig del af grænseaftalen.

- Det må han selv om. Men jeg er ked af, at rigtigt mange partier i Folketinget i den grad underkaster sig EU's luner og lader dem bestemme, siger DF-lederen.

/ritzau/

Facebook
Twitter