11.000 familiesammenføringer forventes i år

Statsministeriet forventer, at der skal gives 11.000 opholdstilladelser til familiesammenførte ægtefæller og andre familiemedlemmer i år.

Statsministeriet forventer, at der skal gives opholdstilladelse til 11.000 familiesammenførte i løbet af 2015. (Foto: Nikolai Linares © Arkivfoto: Scanpix)

Sidste år fik 6.104 asylansøgere opholdstilladelse i Danmark, størsteparten af dem kommer fra det krigshærgede Syrien. Men de flere end 6.000 flygtninge bliver i løbet af de næste år mere end fordoblet, når de søger om familiesammenføring.

Opgraderer forventningerStatsministeriet har opgraderet antallet af forventede opholdstilladelser i 2015, som gives på baggrund af familiesammenføring.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i en orientering til Økonomiudvalget fra Statsministeriet. Den viser, at ministeriet forventer, at der i løbet af 2015 skal gives opholdtilladelse til cirka 11.000 ægtefæller, børn og andre nære familiemedlemmer til de flygtninge, der allerede har fået opholdstilladelse i Danmark.

Ni ud af ti bliver familiesammenførtSyriske flygtninge ansøger i gennemsnit om at få 1,4 personer hertil, svarende til en ægtefælle/samlever og et barn for nogle.

Tallene er udregnet af Justitsministeriet på baggrund af et spørgsmål fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. Tallene er baseret på de knap 2500 syrere, der fik opholdstilladelse i perioden juli-oktober i 2014:

- Det her er et udtryk for, at regeringens udlændingepolitik er ude af kontrol. Det kommer til at betyde, og gør det allerede, at der er massive problemer med at finde boliger til de mange mennesker, der kommer til Danmark. At der er store integrationsproblemer i vente, og vi har jo nok at bakse med i forvejen, siger Martin Henriksen til DR Nyheder.

S afviser sløset politik

Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Ole Hækkerup, mener, at Danmark er rustet til at tage imod de familiesammenførte, som sidste års flygtninge må medføre.

Han påpeger samtidig, at regeringen har strammet reglerne for familiesammenføring, så krigsflygtninge, der kommer til landet i 2015 får midlertidig opholdstilladelse og først kan søge familiesammenføring efter et år:

- Det mener jeg godt, at vi kan håndtere, når nu vi har strammet reglerne. Det betyder, at den stigning, vi så sidste år, ikke kommer i år, siger han til DR Nyheder.

Ole Hækkerup mener, at regeringen har reageret på flygtningeudviklingen:

- Man er nødt til at holde øje med, hvordan det går med udviklingen og så være klar til at gribe ind, hvis man ser noget, der stiger. Og det var det, vi gjorde i efteråret, siger han.