22-årige Sinem til partilederne: Tænk over, hvordan I taler om folk med mørk hud

Hvad har I tænkt jer at gøre for at ændre holdningen til folk, der ser anderledes ud, spørger Sinem i særudgave af Mads og Monopolet.

Hvad har Danmarks politiske ledere tænkt sig at gøre for at ændre billedet af danske statsborgere, der er lidt mørkere i huden end de fleste?

Det spørgsmål stiller den 22-årige Sinem, der har en tyrkisk far og en dansk mor, til de 10 partiledere, der deltager i lørdagens politiske særudgave af Mads og Monopolet.

Hun er bekymret over udlændingedebatten, og hvordan man bliver stemplet i det danske samfund. Sinem føler sig ligefrem nødsaget til i nogle situationer at bruge sit danske mellemnavn, Maria, for at kunne 'være sig selv'.

Thorning: Vi har brug for alle med anden etnisk baggrund

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) får som den første partileder lov at svare:

- Jeg har en rigtig god ven, der er mørk. Han fortæller, at når han efter terrorangrebet skal ind i et tog, så skal han tage kasketten af og kigge folk i øjnene, så de ikke bliver bange for ham.

- Vi skal sende det klare signal til alle med anden etnisk baggrund, at vi har brug for dem. Der er tusindvis af muslimer, der hver eneste dag passer deres arbejde og bidrager til samfundet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl mener, at der er lige så mange i 'det danske indvandrersamfund, der er trætte af slynglerne, som vi andre er'.

- Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvilken baggrund og hudfarve folk har. Det drejer sig om, hvorvidt man er engageret i det danske samfund, siger DF-formanden.

Pape oplever homofjendske tilråb

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen finder debatten 'vanvittig vigtig'.

- Der er rigtig mange, der skriver til mig og stopper mig på gaden og siger: 'Ved du hvad - jeg er født i Danmark, men jeg bliver ikke set som dansker'. Det er dybt besynderligt, at unge, der er opvokset i Danmark, og er lige så danske som jeg, skal op til en danskhedstest, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har selv en kæreste med mørk hud og har også oplevet tilråb på gaden. Det største problem med tilråbene er dog de homofjendske, siger Pape.

- Det, vi oplever, er på grund af vores seksualitet. Det tænder mig selvfølgelig af, men det med hudfarven er ikke det, der rammer os mest, Søren Pape Poulsen.

Ikke desto mindre er det et vigtigt spørgsmål, Sinem stiller, mener han.

- Jeg synes, jeg kan høre, at når de mennesker, vi taler om, de står foran os, så ændrer det debatten. Derfor har det en sindssyg betydning, du står her, siger den konservative formand.

Samtlige 10 partiledere deltager i lørdagens særudgave af Mads og Monopolet.

Løkke dybt bekymret

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er 'dybt bekymret' over de oplevelser, Sinem og andre med anden etnisk baggrund end dansk af og til har.

- I går snakkede jeg med en kvinde med afrikansk baggrund, som gav udtryk for det samme, siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor skal der laves en udlændingepolitik, der 'sikrer, at dem, der kommer til Danmark, er dem, der vil Danmark', siger han.

- Så når man møder én i bussen, der har et andet ansigt end det normale, rødmossede ansigt, så er det i orden. Så er et én, der skal være her, siger Lars Løkke Rasmussen.

'Jeg håber, I vil tænke over det'

Efter politikernes svar på Sinems spørgsmål følte den 22-årige kvinde dog ikke, at spørgsmålet om, hvordan man laver en holdningsændring omkring folk med mørkere hud end de fleste danskere, var blevet fuldt ud besvaret.

- Det kommer hurtigt ind på udlændinge, flygtninge og asylpolitik, og hvor mange vi skal tage ind. Men det var ikke helt min pointe, men mere, om hvordan man omtaler folk og opfører sig på Facebook og så videre, sagde Sinem.

Hun sagde følgende direkte til de 10 partiledere på scenen i DR's Koncerthus:

- Jeg håber, I vil tænke over, hvordan man omtaler det, I kalder udlændinge, og som jeg kalder danskere. For det er ikke udlændinge. Det er folk, som er født og opvokset her, og som er lige så danske. Så er der nogle grupper, som ødelægger det for os andre. Men jeg håber, I vil tænke over det.

Facebook
Twitter