Alternativet-kandidat vil forbyde citronmåner

Stik imod partiets politik vil folketingskandidat for Alternativet Søren Rønhede forbyde 80 procent af varerne i supermarkederne.

Alternativets kandidat Søren Rønhede vil forbyde madvarer med kunstige tilsætningsstoffer. Partiformanden er ikke helt enig. (© DR)

Slut med citronhalvmåner. Slut med Nutella. Og slut med 3-Stjernet salami. 

I hvert fald hvis det står til folketingskandidat for partiet Alternativet Søren Rønhede i Sjællands Storkreds.

Han vil nemlig forbyde alle varer i landets supermarkeder, der bla. indeholder kunstige tilsætningsstoffer, aroma- og farvestoffer.

Faktisk er det omkring 80 procent af varerne i de danske supermarkeder, der skal væk, hvis producenterne ikke retter ind, lyder det fra folketingskandidaten fra Sjællands Storkreds, som DR har mødt til et interview i Kvickly i Vordingborg.

- Det kan være tæt på 80 procent, der ryger ud fra den butik her, fastslår han.    - Hvis du var skrap og sagde ’fra i morgen gælder loven’, så ville 70-80 procent af det, der står på hylderne ryge ud. I visse afdelinger over 90 procent. De værste afdelinger – slik, kager osv. - det ville ryge ud, siger Søren Rønhede om sit eget forslag.

Vil give sundhedsbesparelser  Søren Rønhede mener, at hans forslag vil kunne give store besparelser i sundhedsvæsenet, hvis mad med tilsætningsstoffer bliver bandlyst.

- Hvis Alternativet kommer i Folketinget med en vis styrke, så er det en begyndelse til, at vi også kan tage fat på det område her. Det er fremtiden, fordi hvis vi skal holde de offentlige udgifter nede, siger han.

 Så for at en citronhalvmåne skal overleve og ikke blive forbudt af dig, så skal der rigtige citroner i?- Det skal der.

Hvad tror du forbrugerne vil synes om, at du vil gå ind og fjerne 90  procent af de kager, der står på hylderne i supermarkedet?- De vil ikke lægge mærke til det, fordi fabrikkerne vil begynde at stille om. Og hvis jeg giver en femårsfrist, så vil den citronhalvmåne garanteret være produceret efter de nye betingelser, inden de fem år er gået.

100 procent økologisk inden 2040  Alternativet har som officiel politik at samtlige fødevarer skal være 100 procent økologiske inden 2040.

Så lang tålmodighed har Søren Rønhede dog ikke. 

Når det handler om blandt andet kunstige tilsætningsstoffer, aroma- og farvestoffer, vil han give fødevareindustrien en deadline på fem år til at fjerne dem.

  - Jeg mener ikke, at vi skal vente på økologien. Det tager jo tid at få omlagt økologi. Men vi kan tage et stort skridt allerede nu ved at gå sige til fødevareproducenterne ’I får fem år, hvor I omstiller her, siger Søren Rønhede og konkretiserer: 

- Alle de sukkerholdige produkter, slik, kager, de skal laves utroligt meget om. Inden for hele pålægsområdet, der vil det meste skulle stilles om.

'Egentlig meget moderat' Søren Rønhede, er dit forslag ikke lidt vildt?- Det er egentlig meget moderat, fordi de fleste virksomheder vil få tid til at omstille sig. Og der er mange produkter, hvor det kun er en lille ændring i opskriften, der skal til.  Men er det ikke drastisk, at ville fjerne 80 procent af varerne, som de ser ud i dag?- Det ville det være, hvis jeg fx sagde i morgen eller om et år. Om to år, tre år, så begynder det at blive realistisk. Fem år er en lang frist til de her virksomheder, som hele tiden kaster nye produkter på markedet, siger folketingskandidaten fra Alternativet.  Men hvorfor skal du bestemme, om jeg vil spise citronhalvmåne eller smøre Nutella på min franskbrød?- Det er et spørgsmål, om det skal bestemmes politisk, eller om det skal bestemmes af de store koncerner. I dag er det de store koncerner, der bestemmer. Og de tænker kun på én ting: Det er at tjene penge til deres ejere. Som politiker bør man tænke bredere. Man bør tænke for eksempel på folkesundheden, siger Søren Rønhede.

Ikke partiets politik

Partiformand Uffe Elbæk understreger, at hans folketingskandidat på ingen måde tegner Alternativets politik, når han vil forbyde varer citronhalvmåner, 3-stjernet salami og i det hele taget varer med farve- og kunstige tilsætningsstoffer.

- Det er ikke partiets program, og det er selvfølgelig småirriterende, at skulle stå og kommentere det her, men altså igen vedkommende har jo hjertet på rette sted, siger Uffe Elbæk, der opfordrer folketingskandidaten til at læse Alternativets partiprogram, men samtidig tager udmeldingen med et stort smil.

Så citronhalvmånen er ikke truet?

- Nej, for jeg kan godt lide den. Og for øvrigt kan min mor rigtig godt lide den, så den er ikke truet, griner Uffe Elbæk. 

Ingen kommentar fra Dancake

  Dancake, der producerer citronhalvmånerne, er fåmælt om forslaget.

- Vi har ikke nogen kommentarer, siger direktør i Dancake, Klaus Eskildsen.    Direktør i Atria, Anders Laursen, der står bag 3-stjernet salami, tror at de danske forbrugere godt ved at et stykke spegepølse ikke er det mest sunde.

Men skulle folketingskandidaten fra Alternativet få sit forslaget igennem, så kunne Atria godt udskifte ingredienserne i 3-stjernet salami inden for fem år, fastslår direktøren.   -Det ville vi sagtens kunne nå. Vi er vant til at agere i et konkurrence-præget marked, siger Anders Laursen.

Facebook
Twitter