ANALYSE: Teflon Thulesen

DF-formanden er central i Thornings kamp for at bevare magten - men det er svært at ryste Thulesen.

Engang sagde man om Dansk Folkeparti og dets vælgere: "Hvad Pia gør, er altid det rigtige". Nu er det tilsyneladende Kristian Thulesen Dahl, der har svært ved at gøre noget forkert, skriver Jens Ringberg i denne analyse. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

Er der nogen, der kan huske den kampagne, Socialdemokraterne satte i værk i august under overskriften "Hvor er pengene?" - for at vise at Dansk Folkepartis økonomiske politik ikke hænger sammen?

Sandsynligvis ikke så mange. Måske flere kan huske udtrykket "Tulliarder", der gik sin sejrsgang sidste år.

Kurs mod godt valg

Under alle omstændigheder har ingen af delene slået Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti ud af kurs på vej mod et historisk godt valgresultat den 18. juni.

Thulesen Dahl er svær at ryste. Han er beklædt med den mest slidfaste form for politisk teflon - succes og vælgertække. Samt ro på bagsmækken. Det skaber frustrerede socialdemokrater, for skal Helle Thorning-Schmidt beholde magten i Danmark, så skal hun have i det mindste en lille skovl under Kristian Thulesen Dahl.

Strømmen af socialdemokratiske vælgere med kurs mod Dansk Folkeparti skal stoppes. Måske er det ved at lykkes. Men nogle af de frafaldne skal også finde returbilletten frem.

Nulvækstsnak også rettet mod DF

Dét er også en af forklaringerne på socialdemokraternes benhårde satsning på diskussionen om nulvækst. Den har adresse mod vælgere, der nok ønsker en DF-hård udlændingepolitik - men også socialdemokratisk velfærdstryghed. Modsat den nulvækst, som DF's statsministerkandidat, Løkke, tilbyder.

Men DF samler på trofaste vælgere. Ikke mange har forladt partiet siden 2011, og mange er kommet til efter formandsskiftet.

DF og dagpengene

Ekstra irriterende for det største regeringsparti er det at følge Kristian Thulesen Dahls optræden i det ømfindtlige dagpengespørgsmål. Som nu onsdag aften på DR1.

Dér stod han, eksempel, Thulesen - dagpengereformens bagmand - i DRs partilederrunde og kritiserede statsministeren for passivitet. I dagpengesagen.

Ophidset TV-debat

Thulesen var utilfreds med at hun ikke har inviteret til forhandlinger om at lave Thulesens dagpengereform om. Fordi han i mellemtiden er blevet klogere.

Thorning gav igen - og nævnte de mange milliarder, regeringen har brugt på at afbøde virkningerne af selvsamme reform. Thulesens reform. Forhandlinger om selve dagpenengesystemet kan hun på grund af de radikale ikke indkalde til. Hvad Thulesen udmærket ved.

Ny holdning

Uanset hvad, så er det en ret stor vending, DF-formanden har lavet på dagpengeområdet. Først stramme hårdt. Så ønske at slække. Den slags kan ofte koste dyrt for politiske ledere - men ikke for Kristian Thulesen Dahl.

Lidt på samme måde er det med Thulesen Dahl og regeringsansvaret. DF-lederen står til at få hver femte stemme, eller deromkring. Alligevel vil han ikke love at påtage sig regeringsansvar (selv om han ikke helt udelukker det).

Hvad Kristian gør...

Også dét kunne man tro, ville blive straffet af nogle vælgere. Men det sker heller ikke.

Engang sagde man om Dansk Folkeparti og dets vælgere: "Hvad Pia gør, er altid det rigtige". Nu er det tilsyneladende Kristian Thulesen Dahl, der har svært ved at gøre noget forkert.

Det kan sikre Blå Blok magten i Danmark den 18. juni.