Analytiker: Regeringsgrundlaget giver noget til alle i blå blok

Alle partier i blå blok kan genkende sig selv i regeringsgrundlaget, siger DR’s politiske analytiker Jens Ringberg.

Regeringsgrundlaget viser Lars Løkke Rasmussens evne til at balancere politiske hensyn. Det siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Nulvæksten droppes, der skal flere penge til politiet og så lægges der op til en sænkning af topskatten.

De tre emner var alle mærkesager i valgkampen for henholdsvis Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance, og alle emnerne er inkluderet i den nye Venstre-regerings 40-siders store regeringsgrundlag, som blev fremlagt i dag.

Og at alle partier i blå blok har fået noget i regeringsgrundlaget viser, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lytter. Det siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg:

- Regeringsgrundlaget viser, at Lars Løkke Rasmussen har lyttet til de andre partier i blå blok. Han henviste ved pressemøde til valgaftenens valgtale, hvor han understregede, at han er bevidst om sin egen rolle. Eksempelvis sættes der flere penge af til ældre- og sundhedsområdet, og det er noget af det, som Kristian Thulesen Dahl (DF) har fået trumfet igennem. Samtidig gør det op med nulvæksten som ellers var Venstres store mærkesag, siger Jens Ringberg.

- Liberal Alliance kan være tilfredse

I det nye regeringsgrundlag lægges der op til skattelettelser i både top og bund.

En lettelse af topskatten står ikke øverst på Dansk Folkepartis liste, men det viser, at Liberal Alliance i kraft af sin fremgang har fået ny og stor indflydelse. Og Anders Samuelsen kan være tilfreds med at få sit kardinalpunkt om topskattelettelser med i regeringsgrundlaget:

- Skatten bliver et omdrejningspunkt i den her regeringsperiode, og det viser, at man har imødekommet Liberal Alliances ønsker. Det er ellers noget Dansk Folkeparti har foreslået at suspendere og i stedet bruge disse penge på dagpengeområdet, siger Jens Ringberg, der understreger, at en ting er, hvad der står i regeringsgrundlaget. Noget andet er, hvad der bliver gennemført.

Hvis regeringen får held med at sænke skatten, kan det også lade sig gøre, uden at Dansk Folkeparti nødvendigvis får en alt for stor ridse i lakken:

- Kristian Thulesen Dahl mindede på valgaftenen om, at Dansk Folkeparti er en fri fugl og selv kan vælge, hvad de ønsker at gå med i, siger han med henvisning til, at blå bloks største parti afviste at gå med i en regering, og dermed kun er en del af det parlamentariske grundlag.