Analytiker: Thulesen Dahl sender nye signaler

Det er tydeligt, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl sender nye signaler i forhold til at gå i regering, siger DR Nyheders politiske analytiker, Uffe Tang.

Det er fortsat åbent, om Dansk Folkepart går i regering med Venstre, men Kristian Thulesen sender nye signaler til Løkke. (© Scanpix)

Det store spørgsmål i dansk politik lige nu er, om Dansk Folkeparti går i regering med Venstre eller ej.Hidtil har DF-formand Kristian Thulesen Dahl været uhyre mådeholden med at love for meget og har lagt vægt på, at hans parti kan få mest indflydelse uden for regering.Men med dagens melding om at 'vi indtræder i en regering, hvis grundlaget er i orden', sender han nye signaler, vurderer DR Nyheders politiske redaktør, Uffe Tang.

- Kristian Thulesen Dahl ændrer ikke grundlæggende på, om Dansk Folkeparti er på vej ind i en i en regering, men signalerne ændres. Han sender nu et signal om, at man godt kan regne med, at de går i regering, hvis de bagefter kan sige, at de fik det, de ville have, ind i regeringsgrundlaget, siger han.Store knasterDe største knaster mellem Venstre og Dansk Folkeparti vil være, hvor mange penge der skal bruges på den offentlige sektor, hvor stram udlændingepolitikken skal være, og hvordan Dansk Folkepartis EU-skeptiske linje skal håndteres.Særligt forhandlingerne om vækst eller ej i den offentlige sektor er centrale. Venstre gik til valg på nulvækst, mens Dansk Folkeparti har stillet vælgerne en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent.

Også når det gælder EU-politikken, er der mange svære forhandlingsrunder forude. Uenigheden gælder eksempelvis den kommende folkeafstemning om at erstatte det danske EU-forbehold med en tilvalgsordning.Her anbefaler Venstre et ja, mens Dansk Folkeparti anbefaler et nej. Lars Løkke Rasmussen har i øvrigt gjort det klart, ’at en regering under min ledelse vil have et ansvar for at skabe en god proces omkring en folkeafstemning, der sikrer et ja’.Forhandlinger kan trække udDerfor vil forhandlingerne også med al sandsynlighed trække ud, vurderer Uffe Tang.- Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen er begge drevne, meget grundige og går meget op i, at sådan noget her kommer til at være på en måde, så en kommende regering kan regere på en smidig måde, og at det bliver stykket sammen, sådan at der ikke skal udskrives valg igen om to år.- De tager sig den tid, der skal til, siger DR Nyheders politiske redaktør.Han anser det for sandsynligt, at forhandlingerne kan vare 14 dage eller sågar endnu længere tid.

Facebook
Twitter