Dagens dagpengehåndtryk mellem DF-formand Kristian Thulesen Dahl og SF-formand Pia Olsen Dyhr er umiddelbart til størst fordel for Dansk Folkeparti.
Det vurderer DR's politiske analytiker Karin Axelsson og henviser til, at rød blok og især Socialdemokraterne har brugt lang tid på at udråbe dagpengereformen fra 2010 som DF-formandens værk.
- På den korte bane er det til stor fordel for Kristian Thulesen Dahl, fordi han får lejlighed til at gøre op med det billede, Socialdemokraterne vil skabe af ham, som roden til alt det onde, siger Karin Axelsson.
I 2010 vedtog den daværende VK-regering sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale dagpengereformen, som halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningsperioden fra et halvt til et helt år.
Siden har Kristian Thulesen Dahl imidlertid skiftet mening og vil eksempelvis have genoptjeningsperioden tilbage på det halve år, som det var før reformen i 2010.
- Kristian Thulesen Dahl er vendt på en tallerken og har længe bøvlet med troværdigheden i den her diskussion. Men efter i dag kan han vifte med aftalen og sige, 'hey, her kan I bare se, at jeg mener det alvorligt nok til at forpligte mig', siger Karin Axelsson.
Djævlen i detaljen
SF og Dansk Folkeparti har i dag indgået en aftale om, at de to partier kun vil stemme for en ny politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.
Netop formuleringen om noget 'bedre' end en halvering af genoptjeningsperioden er værd at bide sig fast i, vurderer politisk analytiker Karin Axelsson.
- Djævlen ligger i detaljen, for med den formulering har de begge åbnet en kattelem for, at de kan løbe fra aftalen. Der er jo åbnet for fri fortolkning af, hvad noget bedre i givet fald er. Og den kattelem vil Thulesen Dahl ikke være bleg for at bruge, hvis der kommer et borgerligt flertal, siger hun.
Mens Kristian Thulesen Dahl ifølge analysen vinder mest på den korte bane med dagens aftale, kan SF-formand Pia Olsen Dyhr dog også bruge den til noget, mener Karin Axelsson.
- Pia Olsen Dyhr ønsker at sende et signal om, at hun er svær at komme uden om, uanset hvilken farve regeringen får. Men det er også en dristig strategi, for dele af SF-baglandet vil have mere end svært ved at sluge, at partilederen på den måde slænger sig tæt op ad Dansk Folkepartis leder i valgkampen, siger hun.
Flere muligheder
Men efter valget kan den politiske virkelighed sagtens ændre sig, og det kan ende med, at hverken Pia Olsen Dyhr eller Kristian Thulesen Dahls stemmer bliver afgørende i dagpengespørgsmålet.
Her har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, har bebudet, at de vil indkalde til forhandlinger.
- En meget sandsynlig mulighed er, at regeringens Dagpengekommission kommer op med en model, som viser sig at være meget smartere end en halvering af genoptjeningsperioden, og som fagbevægelsen står klar til at acceptere. Der kan SF og DF så vælge at acceptere det sammen eller gå hver sin vej, siger Karin Axelsson.
- En anden mulighed er, at de borgerlige under alle omstændigheder går sammen med Socialdemokraterne og De Radikale og iskoldt indgår en dagpengeaftale uden om både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. For selvom både Socialdemokraterne og Venstre vil gå langt for at lukke munden på deres højtråbende støttepartier, så kan fronterne blive trukket så skarpt op, at både Venstre og Socialdemokraterne ser en fordel i at overflødiggøre de her tre partier.
- Særligt hvis de står med en model, som får bred accept af fagbevægelsen, for det er i sidste ende det vigtigste for en kommende regering, uanset farve.