Bagland kritiserer Radikale Venstre for ufokuseret valgkamp

De radikale havde for mange udspil og talte for meget om politik langt ude i fremtiden, siger kritikere.

- Økonomi fyldte for meget. Vi trængte aldrig igennem med det grønne og de sociale budskaber, siger Anders Thomsen, der er medlem af partiets hovedbestyrelse og tidligere formand for radikale i København. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Baglandet og kender af de radikale kritiserer partiets valgkamp, inden hovedbestyrelsen skal mødes lørdag for at evaluere valgkampen.Partiformand Morten Østergaard sagde på valgaftenen, at de radikale kunne være stolte af deres valgkamp. Selv om partiet fik et elendigt valg. Det blev kun til 4,6 procent af stemmerne. Partiet gik ned fra 17 mandater til otte i Folketinget.Flere i baglandet og kendere af partiet er da heller ikke enige om, at valgkampen har været lige i øjet.- Økonomi fyldte for meget. Vi trængte aldrig igennem med det grønne og de sociale budskaber, siger Anders Thomsen, der er medlem af partiets hovedbestyrelse og tidligere formand for radikale i København.Ifølge den tidligere landsformand for de radikale, Søren Bald, blev partiets valgkamp flagrende og forvirrende, fordi de radikale kom med for mange udspil.- Forslagene snublede nærmest over hinanden. Det var for meget, siger Søren Bald.

Og Chefredaktør på Skive Folkeblad og formand for den radikale redaktørforening, Ole Dall, kalder det også en klar fejl, at de radikale talte om  reformer af  boligskatter og pensionsalder så langt ude i fremtiden som  2020 og 2025- Der tror jeg, vælgerne stod af. De vil hellere forholde sig til, hvad der skal ske lige nu og i den kommende valgperiode, siger Ole Dall.For meget økonomi, for mange udspil på én gang og politik for langt ude i fremtiden. Det er altså tre af kritikpunkterne af de radikales valgkamp.Først økonomienFørst økonomien. Her spillede de radikale ud med et forslag om skattelettelser i både bunden og toppen af indkomstskalaen for 13 milliarder kroner. Partiet foreslog at hæve pensionsalderen tidligere end aftalt for at spare penge og holde folk i arbejde. Og så ville de radikale ophæve stoppet for stigninger i ejendomsværdiskatten efter næste valgperiode.De forslag kom til at fylde for meget og var for svære at forklare i en valgkamp, mener hovedbestyrelsesmedlem Anders Thomsen- Et godt eksempel er boligskatterne. Det kom til at fremstå som om vi bare ville hæve boligskatterne, selv om forslaget faktisk ville betyde, at mange ville få lavere grundskyld. Men det er svært at få med i en kort valgkamp, hvor man ikke har meget taletid, siger han.

Hvis man skal have den type forslag med i en valgkamp, skal man have lagt dem frem og forklaret dem nogle måneder inden. Ellers skaber de bare usikkerhed hos vælgerne i en kort valgkamp, mener Anders Thomsen.Tidligere landsformand Søren Bald mener også, at hård økonomi fyldte for meget i de radikales valgkamp- I stedet burde man have dyrket emner som miljø og klima, som appellerer til mange radikale vælgere, mener han.De radikale kom faktisk med et ambitiøst klimaudspil, med et socialt udspil og flere andre bløde udspil, påpeger flere radikale folketingsmedlemmer over for DR. Men det druknede. Blandt andet fordi de radikale lancerede for mange udspil, mener kritikerne:- Vi havde for meget, vi skulle ud med på for kort tid. Vi fik ikke solgt de enkelte budskaber ordentligt igennem, sagde de radikales landsformand Klaus Frandsen til Politiken tidligere på ugen.Hovedbestyrelsesmedlem er enig- Der var en oplevelse af, at der blev lidt for mange emner at forholde sig til på for kort tid. Både for vælgerne, men i virkeligheden også for vores egne kandidater, siger Anders Thomsen.

Skive Folkeblads chefredaktør Ole Dall mener, de radikale med fordel kunne have droppet budskaberne om stigende boligskatter og pensionsalder, der alligevel først skulle gælde langt ude i fremtiden:- Så kom de radikale med store, langsigtede planer for 2025 og 2030. Det er meget svært at holde vælgernes opmærksomhed om noget, der først skal ske i 2030, siger Ole Dall.Samtidig virkede det helt forvirrende på vælgerne, at det skulle være nødvendigt at tale om den type reformer for at redde Danmark i en valgkamp, som Regeringen indledte med et udsagn om, at vi er ude af krisen- Det kom til at kollidere, når man først siger, at man er på vej ud af krisen. Og så bagefter siger, at der kommer nok en ny krise om 15 år, og det har vi en plan for. Den er svær at sælge til vælgerne efter min mening, siger Ole DallDet Radikale Venstres hovedbestyrelse evaluerer valgkampen i lørdag morgen klokken 10.45 på Hotel Nyborg Strand. Partiformand Morten Østergaard ønsker ikke at udtale sig om kritikken inden mødet.

Facebook
Twitter