Bekymret KL-formand: Regeringens nye krav presser velfærden

Den borgernære velfærd presses af den nye regerings effektiviseringskrav, siger Løkkes egen partifælle og KL-formand Martin Damm.

Det får konsekvenser for den borgernære velfærd, hvis regeringen kommer igennem med sine effektiviseringskrav i kommunerne.

Daginstitutioner, skoler og ældreområdet vil kunne mærke et betydeligt pres med regeringens krav om effektiviseringer i kommunerne for knap 2,5 milliarder kroner årligt.

Sådan lyder det fra Løkkes egen partifælle Martin Damm (V), der er formand for Kommunernes Landsforening.

- Det er et spørgsmål, hvor meget citronen kan presses yderligere. De lavthængende effektiviseringsfrugter er allerede høstet, og det her kan kun omsættes i reelle besparelser. Derfor ser vi med bekymring på regeringsudspillets formuleringer omkring kommunernes økonomi, siger han i en pressemeddelelse.

10 milliarder i valgperioden

I regeringsgrundlaget fremgår det, at "regeringen vil tage initiativ til at indarbejde et omprioriteringsbidrag i det kommunale udgiftsloft på 1 pct. om året fra 2016, og at alle større statslige driftsområder omfattes af et årligt omprioriteringsbidrag på 2 pct. fra 2016".

Ifølge KL svarer det til knap 2,5 milliarder kroner årligt, eller at kommunerne skal reducere budgetterne for næsten 10 milliarder kroner i den kommende valgperiode.

Det nye effektiviseringskrav kommer tilmed oveni de omprioriteringsinitiativer, kommunerne allerede gennemfører lige nu, påpeger Martin Damm.

Finder det ikke på ren administration

- Vi samarbejder selvfølgelig gerne med regeringen om løbende effektiviseringer i den offentlige sektor. Men en målsætning om at effektivisere så man kan trække ca. 2,5 milliarder kroner ud hvert år er meget ambitiøs og er et væsentlig højere ambitionsniveau, end vi har set tidligere, siger KL-formanden:

- Regeringen må være bevidst om, at man ikke finder 2,5 milliarder kroner årlig på ren administration. Det kommer uden tvivl også til at berøre daginstitutionerne, folkeskolerne og ældreområdet. Og skal det overhovedet være realistisk for kommunerne at indfri denne ambition, skal regeringen i vidt omfang give kommunerne friere rammer, mindre bureaukrati og bedre styringsmuligheder, siger Martin Damm.

Regeringen skriver i regeringsgrundlaget, at den vil "gøre en særlig indsats for kommuner i en svær økonomisk situation".