Cola og iPhones: Sådan kaprer partierne førstegangsvælgere

Tømmermændspakker, iPhone-konkurrencer og skæve videoer er nogle af de tricks, partierne benytter sig af for at lokke de unge til.

Mere end en kvart million danskere skal stemme for første gang ved folketingsvalget den 18. juni. (© Scanpix)

Kan udsigten til at vinde en iPhone 6 få dig til at stemme på Venstre?

Eller ville du stemme på Socialdemokraterne, hvis et af partimedlemmerne kom forbi dit kollegieværelse søndag morgen med en såkaldt ”tømmermændspakke”, som både indeholder marcipan og cola?

Førstegangsvælgerne er i høj kurs hos de ti partier, som stiller op til folketingsvalget.

Siden valget i 2011 har flere end 250.000 danskere kunnet fejre deres 18 års fødselsdag. Og ifølge Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Københavns Universitet, har partierne en kæmpestor interesse i at få dem til at stemme på netop dem den 18. juni i år.

Nemme at flytte

- De er mere tvivlende, de er mere søgende, og der er nemmere at få i tale og flytte over på ens parti. Derfor er partierne meget, meget interesserede i at komme ud på gymnasierne og de sociale medier, hvor de unge er, fortæller Kasper Møller Hansen.

Derudover bliver deres politiske grundsynspunkt ofte lagt, første gang de placerer krydset på stemmesedlen.

- Derfor gælder det for partierne om at komme ud af nå dem på alle måder, der er mulige, siger Kasper Møller Hansen.

Politik er ikke en konkurrence

Det er ofte ungdomspartierne, der bliver sat i spidsen, når der skal hverves nye stemmer.

Venstres ungdomsorganisation, VU, har eksempelvis lanceret en Facebook-kampagne, hvor man kan vinde en iPhone 6, hvis man tagger sig på et billede, som VU har taget af en.

Det er dog ikke noget, der falder i helt god jord hos 18-årige Malte Engelsen.

- Politik er ikke en konkurrence om en iPhone 6, siger han.

Socialdemokraternes ungdomsafdeling, DSU, var søndag formiddag ude på Grønjordskollegiet på Amager med en såkaldt ”tømmermændspakke” til potentielle unge vælgere.

- Førstegangsvælgerne er dem, vi kan rykke, forklarer distriktsformand for DSU i København, Nilly Taheri.

Vind en t-shirt

Radikal Ungdom var derimod taget ud i nattelivet med en æresport.

Ifølge formand Christopher Røhl er der nemlig mange lighedspunkter mellem at blive gift og at stemme ved et folketingsvalg.

- Et bryllup handler om at binde sig, og det er det samme, vi gerne vil sætte fokus på, når det kommer til demokrati, siger han.

Hos Liberal Alliance prøver man ligesom de andre ungdomspartier at komme ud på uddannelsesinstitutionerne og kollegierne for at få hul igennem til de unge.

Derudover prøver partiets ungdomsorganisation, Liberal Alliances Ungdom, at køre en aktiv strategi på de sociale medier – ikke mindst Facebook, Instagram og Twitter.

- I sidste uge lagde vi en video ud på Facebook, hvor vi opfordrede folk til at lære deres venner om socialismen ved at drikke halvdelen af deres øl. Dem, der lavede den bedste video, kunne vinde en Liberal Alliance-t-shirt, siger landsformand Alex Vanopslagh.

Mor er den vigtigste

Men selv om partierne gør meget for at lokke de unge til, så er det ofte andre faktorer, som præger de unges kryds på selve valgdagen.

 - Det i høj grad en kombination af den information, de får fra medierne – primært tv’et – og deres venner, der påvirker dem, siger samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen.

Og så er der en bestemt person, der i den grad får de unge til at stemme.

- Det er mor. Hun er ikke så optaget af, hvad man stemmer, men at man får stemt, siger Johannes Andersen.

Har du et spørgsmål til Johanne Schmidt-Nielsen, så send det til os. Gerne i form af en video. Send det til drdinstemme@dr.dk eller læg den på DR Nyheders facebookside.?#DRdinstemme

Facebook
Twitter