Corydon: Løkke sender allerede bekymrende signaler

Afgående finansminister Bjarne Corydon (S) er bekymret for, at Lars Løkke Rasmussen (V) løber fra sit løfte om at samarbejde bredt i Folketinget.

- Ser man på valgresultatet, er det en regering og en statsminister, der er grundlæggende uønsket af langt, langt de fleste vælgere i Danmark, siger Corydon. (© Scanpix)

Den nu afgående finansminister Bjarne Corydon (S) langer kraftigt ud efter de topskattelettelser, der tilsyneladende bliver den nye Venstre-regerings første politiske projekt.

Han frygter, at det kan forpurre mulighederne for et bredt samarbejde hen over midten i dansk politik.

- Der er bekymrende signaler i, at det første, de kaster sig over, er topskattelettelser, hvor man læner sig langt væk fra midten og optræder helt i strid med, hvad man sagde i valgkampen, siger Bjarne Corydon.

Ifølge DR Nyheders oplysninger vil der i den kommende Venstre-regerings grundlag være en formulering om, at topskatten skal sænkes fra 15 til 10 procent.

Corydon: En uønsket regering

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har kæmpet hårdt for netop at få dét skrevet ind i regeringsgrundlaget.

Topskatten er en skat på 15 procent på indkomster over 459.200 kroner, der kommer oveni den 'grundskat', man i forvejen betaler. En sænkelse af topskattesatsen til 10 procent vil være en markant nedsættelse. Satsen har i mere end 20 år ligget over de 10 procent.

Bjarne Corydon opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at respektere valgresultatet, når han begynder at formulere politik og skal forsøge at skabe et flertal.

- Ser man på valgresultatet, er det en regering og en statsminister, der er grundlæggende uønsket af langt, langt de fleste vælgere i Danmark. Det er et meget svagt resultat af et meget kaotisk forhandlingsforløb, siger Bjarne Corydon.

Klar til samarbejde

Han afviser dog ikke at gå ind i seriøse forhandlinger med en kommende Venstre-regering.

- Det vil meget komme an på, hvordan denne regering spiller sine kort. Vi er klar til samarbejde og står i midten af dansk politik. Vi er det største parti, og det er vi blevet på at samarbejde bredt og på at have styr på tingene, siger Corydon:

- Men der er ingen, der ved, hvor afhængig denne regering vil være af sit parlamentariske grundlag, og hvor svag den vil være over for de krav, der komer længst fra højre. Og om man overhovedet har modet og mandshjerte til at sætte et parti som Liberal Alliance på plads, siger Bjarne Corydon.

Regering ventes præsenteret i morgen

Den kommende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, fortalte fredag aften, at han vil skabe en ren Venstre-regering.

Ikke siden Poul Hartlings Venstre-regering gik af i 1975 har Danmark haft en smallere regering målt på mandater. Den regering holdt i blot 14 måneder.

En af grundene til, at Venstre-regeringen bliver så smal, er, at Dansk Folkeparti blev det største parti i blå blok.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har hele tiden sagt, at han vil søge den position, hvor den politiske indflydelse vil være størst - og det er altså uden for regeringen, har han vurderet.

Det forventes, at Lars Løkke Rasmussen er klar med sin Venstre-regering i morgen.