Dansk Folkeparti tager kraftig afstand fra Løkkes nulvækst

Vi tror ikke på det, siger DF's formand. Det bliver aldrig til noget, supplerer Pia Kjærsgaard.

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Løkke Rasmussen (V) er uenige om, hvor meget den offentlige sektor må vokse. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Uenighederne om, hvor meget den offentlige sektor må vokse, tager til i blå blok.

Lars Løkke Rasmussen (V) skal således ikke regne med opbakning til sit ønske om nulvækst i den offentlige sektor, hvis de blå partier efter folketingsvalget 18. juni har flertal.

Det understreger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der står til et godt valg og dermed til at få en afgørende stemme i blå blok efter en eventuel valgsejr.

- Vi tror ikke på nulvækst. Hvis vi skal have et ordentligt velfærdssamfund, også når der kommer flere ældre i vores samfund, som selvfølgelig skal have ordentlig og værdig pleje, så skal der væres plads til en beskeden realvækst i den offentlige sektor, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti ønsker en vækst i den offentlige sektor på 0,8 procent, mens regeringen vil have en vækst i det offentlige på 0,6 procent.

- Isoleret på det punkt er vi mere enige med regeringen, end vi er med Venstre, siger Kristian Thulesen Dahl.

Pia K: Det bliver aldrig til noget

Venstre vil have nulvækst - eller udgiftsstop, som partiet selv kalder det. Det ønske deles hos Konservative, mens Liberal Alliance vil have decideret minusvækst i det offentlige.

Den tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard melder noget mere bombastisk ud end sin afløser på formandsposten. Nulvækst er en død sild, mener hun.

- Det bliver ikke til noget. Der vil ikke være flertal for nulvækst, og jeg synes, det var meget vovet, da Lars Løkke kom med nulvækst på sit landsmøde for nogle år siden, siger Pia Kjærsgaard.

- Det pudsige er, at vi før har været enige både med Venstre og Konservative om, at det skulle være 0,8. Der ved man, hvor man har Dansk Folkeparti. Den opfattelse har vi stadig. Det er Venstre, der har fjernet sig, siger hun.

Ikke kun et spørgsmål om at bruge flere penge

Kristian Thulesen Dahl understreger, at Dansk Folkeparti på en lang række andre punkter end væksten i den offentlige sektor har mere til fælles med Venstre og de øvrige partier i blå blok, end man har med Socialdemokraterne.

- Der, hvor tingene skiller sig ad, er den måde, Helle Thorning-Schmidt og regeringen bruger pengene på. Hvis man i år, som de selv forventer, bruger 6,3 milliarder kroner mere på asyl og familiesammenføring osv., end vi gjorde i 2011, tror jeg godt, at danskerne kan se, at det ikke kun er et spørgsmål om, hvorvidt man bruger flere penge.

- Det er også et spørgsmål om, hvordan man bruger de penge. Når det kommer til det spørgsmål, er jeg overbevist om, at vi er mere enige med Venstre end med Helle Thorning-Schmidt, siger Kristian Thulesen Dahl.