Danske IS-modstandere risikerer samme straf som IS-krigere

Loven, der skal forhindre danskere i at tilslutte sig Islamisk Stat, rammer også statsborgere, der deltager i kampene fra den anden side af frontlinjen.

Hvis danske statsborgere tager i krig for at bekæmpe Islamisk Stat (IS), så risikerer de samme straf som dem, der drager i hellig krig på terrororganisationens side. (Foto: Stringer © Scanpix)

Hvis danske statsborgere tager i krig for at bekæmpe Islamisk Stat (IS), så risikerer de samme straf som dem, der drager i hellig krig på terrororganisationens side.   Reglerne, der skal forhindre danskere i at tilslutte sig Islamisk Stat, rammer nemlig også statsborgere, der deltager i kampene fra den anden side af frontlinjen.

Det siger direktøren for den uafhængige juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama, til DR Nyheder.   - Når man definerer loven så bredt og vagt, så er det klart, at man risikerer at få mennesker med i nettet, som slet ikke har de samme hensigter som folk, der deltager i grove overgreb for Islamisk Stat, siger han.

22-årig nordjyde risikerer straf

En af dem, der risikerer at blive ramt af reglerne, er 22-årige Joanna Palani, der har kurdiske rødder og har forladt sin familie i Nordjylland for at tage i krig mod Islamisk Stat. 

Berlingske har fulgt hende fra frontlinjen i Irak, og DR Nyheder har i samarbejde med avisen fået adgang til interview og optagelser med Joanna Palani.

- Jeg ville ikke kunne sige, hvor ked af det, det ville gøre mig, hvis jeg kom tilbage til Danmark og fik samme behandling, som de behandler IS-krigere, siger hun til avisen.

Enhedslisten: Det er grotesk

Ifølge en ny lov, der trådte i kraft 1. marts, kan politiet fratage danske statsborgere deres pas eller give dem udrejseforbud, hvis man mistænker dem for at deltage i konflikten i for eksempel Irak og Syrien.

Lovgivningen tager ikke hensyn til, hvilken side af fronten man kæmper fra - og om man dermed indirekte støtter de danske F16-fly, der bomber Islamisk Stat fra luften.

Det har Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, svært ved at se retfærdigheden i.

- Det er fuldstændig grotesk og så langt fra retfærdighed, som man næsten kan komme. Islamisk Stat er noget af det værste, man kan forestille sig. Hvordan kan vi dog have en lovgivning i Danmark, som straffer mennesker, der forsøger at bekæmpe det - det begriber jeg simpelthen ikke, siger hun.

V: IS-modstandere er ikke målet for lovgivningen

Venstre var et af de partier, der var med til at stemme lovgivningen igennem tidligere på året.

Retsordfører Karsten Lauritzen erkender, at loven rammer danske statsborgere som Joanna Palani, der kæmper mod samme fjende som Danmark.

- Hun er en af dem, man kommer til at straffe eller ramme, selvom det ikke var hensigten - og det er så en pris, hun må leve med. Jeg synes sådan set, at det er en lovgivning, som er ganske fornuftig, siger han og understreger, at Venstre først og fremmest har trygheden og sikkerheden for dem, der bor i Danmark for øje.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer i sin seneste trusselsvurdering fra marts, at mindst 115 personer er rejst fra Danmark til Irak og Syrien for at kæmpe.

Langt de fleste tager af sted for at tilslutte sig Islamisk Stat, mens et fåtal - ligesom Joanna Palani - kæmper fra den anden side af frontlinjen.