#DRdinstemme: Derfor er vi sofavælgere

Mangel på tillid til politikerne, ingen tro på folkestyret og en nedladende tone i debatten. Sofavælgerne forklarer sig på dr.dk.

Mindst 12 procent af de stammeberettigede bliver hjemme på valgdagen. Billedet er fra kommunal- og regionrådsvalget på et afstemningssted i Aalborg. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ved det seneste folketingsvalg i 2011 undlod 500.235 af de stemmeberettigede danskere at sætte deres kryds. Årsagerne er mange. En kampagne opfordrer sågar til at vælge sofaen.

DR Nyheders Facebookside har en række såkaldte sofavælgere forklaret, hvad der ligger bag deres beslutning. Et gennemgående svar er manglende tillid til de folkevalgte.

Politikerlede, pest eller kolera 

- Politikere er marionetter, der arbejder for firmaerne. Vi har ikke demokrati, jeg ønsker direkte demokrati i DK, skriver Simon Topp Aarestrup Madsen.

Lav tillid til de politiske budskaber hjælper heller ikke på lysten til at sætte et kryds den 18. juni: 

- 'Politikere' skal bedømmes på det de gør/ beslutter og ikke på det de siger/ lover. Ud fra den betragtning er det ikke svært at blive hjemme på valgdagen, skriver Kaj Petersen, der fortæller, at han har været 'bevidst sofavælger i 25 år'.

God, gammeldags politikerlede er ikke blandt de hyppigste svar, men dukker jævnligt op:

- Det er skuda fordi det er pest eller kolera, lige meget hvad man stemmer, skriver Caroline Jaeger Middelhede Kragh på DR Nyheders Facebookside.

Andre igen føler sig ligefrem talt ned til i den politiske debat, som David Og Charlotte Østergaard forklarer det:

- Sådan som vi på kontanthjælp bliver nedgjort og kaldt alle mulige ting, samtidig med at man skal have det sværere end man har det i forvejen, der ikke rigtig noget parti der virkelig kæmper vores sag, som har indflydelse.

'Stem ikke til folketingsvalget'

Andre opfordrer ligefrem andre til ikke at stemme i protest mod et folkestyre, der reelt styres af en lille magtfuld elite.

Sille Berthelsen er 23 år og læser nordisk sprog og litteratur og journalistisk formidling ved Århus Universitet. Hun har tidligere været medlem af Enhedslisten for en kort bemærkning og er med i kampagnen 'Stem ikke til folketingsvalget', der blandt andet kører på Facebook.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5579a2846187a412c4381bd0

Praktiske udfordringer kan også fører beslutningen om ikke at stemme, fortæller Lizzi Hansen og hendes mand.

- Grunden er ligetil. Vi er begge 80 år, og Stevns kommune har nedlagt landsbyens valgsted og vi skal gå 5 kilometer til Hårlev for at komme til at stemme. Med den mangel på omtanke og hensyntagen, og samtidig møder vi ikke vores naboer eller de tilforordnede som vi kender.

Meget apropos spørger Thomas M Zeissler:

- Hvornår kan vi stemme via Facebook?

Den manglende tillid til valget opstår også ved konkrete oplevelser med systemet, skriver Erik Lillienfryd Næstved

- Jeg stemmer ikke. Fordi politikerne taler ned til sådan en som mig. Selv om jeg har arbejdet fra jeg var 12 år, skriver han.  

Erik Lillienfryd er 55 år og har 'været ude' siden 1992 grundet en arbejdsskade.

- Ryglægerne mener, jeg bør have pension, men kommunen siger nej. I 2012 startede kommunen så selv en pensionist,  men påstod så pludselig, de ikke kunne finde mine skanninger i deres it-system. De fandt dem først, efter den nye lov trådte i kraft i 2013. Så nu er det forfra med arbejdsprøvninger, fleksjob osv.

Når han henvender sig til politikerne, får han svaret 'vi går ikke ind i personager'.

- Men handler det om indvandrere der skal udvises,  står de i kø for at kommentere på tv, skriver Erik Lillienfryd. 

Dong blev dråben

Men undlader man at stemme, mister man retten til at gøre indsigelser sig, lyder reaktionen fra flere. Men også det har sofavælgerne svar på:

- Hvis jeg ikke stemmer har jeg ikke godtaget noget som helst og kan brokke mig over alt hvad der er galt, skriver Simon Topp Aarestrup Madsen på DR Nyheders Facebookside.

Martin Sørensen brugte faktisk otte år i politik, i SF, men har erkendt at 'vi har mindre indflydelse på dette system ved at arbejde inden for systemet end, hvis en flok myg forsøgte at styre en elefant, ved at sværme for des hoved', som han formulerer det. 

Men det delvise frasalg af Dong til den amerikansk investeringsbank Goldman Sachs blev dråben, der fik hans bæger til at løbe over.

- Eliten bestemmer ALT, kort og godt, og de har med nødvenighedens politik bestemt at regningen for finanskrisen skal sendes til almindelige danskere, som hvis eneste bidrag til finanskrisen var at, leve et normalt hæderligt liv, mens man lod alle i toppen springe ud i deres gyldne faldskærme, skriver Martin Sørensen. 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter