#DRdinstemme: Jeg vil hellere tage mit eget liv end ende på plejehjem

Kommunerne bruger stadig færre penge på ældrepleje. Og det kan mærkes, skriver pårørende til #DRdinstemme

(© Colourbox)

Kommunerne bruger 12 procent mindre på ældrepleje i dag, end de gjorde i 2008. Det viser tal fra DR's Undersøgende Databaseredaktion.

Og det kan mærkes, skriver de pårørende til #DRdinstemme.

Else Bjerrings mor er dement og har boet på plejehjem i fire år. For et år siden besluttede kommunen, at moderen skulle tilbage til egen bolig 'Med rengøring, vask, et morgentilsyn på fem minutter dagligt, en robot-pillemaskine og robot-støvsuger'.

- Konsekvenserne af dette er, at demensen har udviklet sig, alt sejler, og hun sidder som et meget ensomt menneske og glemt. Her er det os børn, der har måttet tage over, da det er så uværdig at se på. Men hvem tager sig af det? INGEN. Det er bare hverdagen for mange ældre, skriver Else Bjerring, der tvivler på, at flere penge hjælper: der skal er en holdningsændring til, mener hun.

Irene Kofoeds mand ligger på et demensafsnit i Nordjylland. Og dér står virkelig skidt til, skriver hun på DR Nyheders Facebook-side. Hun roser imidlertid de ansatte for at gøre deres bedste efter omstændighederne:

- Der er eftermiddag/aften én person til seks demente, med en 'springer'. Dvs, er springeren optaget i et andet hus, kan der ikke ydes den hjælp, der skal til. Personalet er fantastisk, men de kan ikke gøre mere, end de allerede gør.

For et par dage siden bad en kørestolsbruger om at komme på toilettet. Men den tilstedeværende medarbejder kunne ikke løfte vedkommende, og 'springeren' var optaget i et andet hus, skriver Irene Kofoed:

- Så hun ventede i ca en halv time, og så var det naturligvis gået galt, og hun skulle have alt skiftet.

Et tilbagevendende tema hos de mange, der har skrevet til #DRdinstemme, er den manglende tid hos plejepersonalet. Men de ældre står også med andre gener, fortæller Sonja Strange, der har sendt denne video til drdinstemme@dr.dk:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:557ecc556187a411c01ece64

En pårørende skriver til #DRdinstemme om sin mor, der igen har fået liggesår (også kaldet tryksår), fordi hun ikke bliver vendt nok. Vedkommende vil ikke stå frem med navn af frygt for, at det vil gå ud over forældrene, der bor på samme på plejehjem. Hun reflekterer over situationen således:

- Jeg ville personligt hellere tage mit eget liv end at ende på et plejehjem.  

Det er en diskussion, familien ofte har, fortæller den pårørende til dr.dk:

- Når man bare bliver opbevaret... Der er ikke engang tid til at holde hende i hånden. Hun har tabt sig meget, de får meget små portioner mad. Mad man ikke bryder sig om.

Ydmyges med en ble

Den manglende tid til de ældre bemærker en anden læser, Birgit Mogensen, også. En blodprop har næsten lammet hendes mors ene ben og arm og givet hende afasi. Hun sidder i kørestol og får kun frisk luft, når børnene besøger hende, skriver Birgit Mogensen:

- Min mor bliver ikke sat i en stol i løbet af dagen, for der er ikke ressourcer til at flytte rundt på min mor. Når hun bliver træt af at sidde i kørestolen, kommer hun i seng, og det er der kun ressourcer til en gang om dagen. Der er slet ikke ressourcer til at følge de gamle på toilettet, så man ydmyges til at have ble på.

Et vigtig sted at tage fat er ifølge Lene Skjødt, der selv arbejder med pleje, fagligheden blandt personalet.

- Det største problem, jeg umiddelbart ser, er at der bruges RIGTIG meget ufaglært arbejdskraft i jobrotation, jobpraktik, revalideringsjob, fleksjobs osv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk