Ekspert: Danmark kan øge grænsekontrol uden at komme i clinch med Schengen

Men det er i strid med EU-reglerne at genindføre den traditionelle grænsekontrol, som DF ønsker.

Toldere kontrollerer en lastbil ved færgen i Gedser. (Foto: Morten K. Seligmann © DR)

Det kan godt lade sig gøre at øge kontrollen i grænseområderne uden at bryde med Schengen-aftalen.

Sådan lyder det fra lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, Gerd Battrup.

- Man kan blandt andet øge antallet af ansatte i politiet og i Skat, intensivere antallet af stikprøvekontroller, eller tydeliggøre politiets og Skats beføjelser at foretage kontrol af identitet, nationalitet og opholdsret i et område på 20 kilometer fra den fælles grænse, forklarer hun.

Gerd Battrup peger på, at Danmark oveni de øvrige muligheder kan holde vores nabolande - især Sverige - fast på deres forpligtelse til at håndhæve Schengen-reglerne.

Den hollandske model

Mulighederne for en øget grænsekontrol blev slået fast af EU-domstolen tilbage i 2012.

Her blåstemplede domstolen nemlig den model for grænsekontrol, som benyttes i Holland.

I Holland kan politiet systematisk og præventivt standse personer i biler, tog og lufthavn op til 20 km fra selve grænsen. I Danmark sker det kun, hvis der er mistanke om mistænkelige forhold.

Med EU-domstolens dom står det dog Danmark frit for at kopiere den hollandske model.

Forskellig fra gammel grænsekontrol

Dansk Folkepartis model går derimod ud på, at den traditionelle grænsekontrol skal indføres.

Ifølge partiets retsordfører Peter Skaarup vil det betyde, at biler, der krydser grænsen, skal ned i fart og først kunne fortsætte ind i landet efter godkendelse af en tolder.

Det vil imidlertid være ulovligt i forhold til reglerne i EU, forklarer Gerd Battrup. Der er nemlig en klar forskel på det forslag og så de nuværende muligheder for at øge grænsekontrollen.

- Grænsekontrol er rutinemæssig kontrol af i princippet alle personer, der krydser grænsen og udføres på grænsen, mens alternativerne ikke drejer sig om rutinemæssig kontrol, men om stikprøvekontrol af personer i grænseregionen, forklarer hun.

Et ufravigeligt krav

Spørgsmålet om grænsekontrollen er blusset op efter folketingsvalget, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) som kongelig undersøger i første omgang har forsøgt at danne en borgerlig flertalsregering. Altså en regering bestående af de fire borgerlige partier.

I forhandlingerne om en mulig regeringsdannelse er Dansk Folkeparti gået ind til møderne med fire hovedkrav, herunder få genetableret grænsekontrollen.

Ifølge én af partiets medlemmer af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, er der tale om et "ufravigeligt krav", selvom formanden Kristian Thulesen Dahl siger, at man ikke stiller ultimative eller ufravigelige krav.

Lars Løkke Rasmussen og Venstre afviste dog tilbage i maj 2014 at indføre grænsekontrollen.

Facebook
Twitter