Elbæk frygtede han ikke kunne stå distancen

Alternativets leder var flere gange bange for at sætte partiets fremgang over styr under valget.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, måtte ud og undsige partikammeraters forslag om at forbyde citronmåner. Men han var også selv bange for at komme til at sætte de gode prognoser over styr, fortæller han i dagbog.

Han er utvivlsomt den person med mest politisk erfaring i Alternativet. Men partiets politiske leder Uffe Elbæk var flere gange under valgkampen nervøs for selv at komme til at gamble med partiets succes.

Det fremgår af P1 Dokumentaren ”Elbæks valg”, der blandt andet bygger på daglige radiodagbøger indtalt af Uffe Elbæk under valgkampen.

- Da jeg gik ud af studiet, tænkte jeg bare: Åh nej, Uffe, du skulle aldrig have nævnt det, aldrig, aldrig, siger Uffe Elbæk i en af optagelserne fra valgets allerførste dag, kort efter han har deltaget i partilederrunden på TV2.

Elbæk frygtede, at en udtalelse om terror og integration i slutningen af partilederrunden ville blive samlet op af politiske konkurrenter eller medier og dermed blive en bombe under starten af Alternativets valgkamp. Det skete dog aldrig.

Eksamen på landsdækkende tv

Ugen efter måtte Uffe Elbæk korrigere en række folketingskandidaters udtalelser om gratis offentlig transport og forbud mod citronmåner.

Samme aften skulle han til det, han i sin dagbog kalder ”eksamen” - det kritiske valg-program Mød Partierne med Kåre Quist.

Her var han selv nervøs for at skyde uden for skiven.

- Jeg er meget, meget usikker på, om jeg står distancen. Det er jeg sgu små-nervøs for, det vil jeg gerne sige, lyder det fra Uffe Elbæk i hans dagbog aftenen inden Mød Partierne.

Uffe Elbæks bagland reagerede dog efterfølgende positivt på interviewet.

Partifeen og gøgleriet

Alternativet er flere gange blevet beskrevet som et gøgler-parti uden strategi og styring.

For eksempel dukkede partiets såkaldte God Karma Ambassadør og partife, skuespilleren Jytte Abildstrøm, op med sang og klappeleg midt i et tv-interview med Uffe Elbæk.

Abildstrøms optræden fik både medier og debattører til igen at spørge, om partiet var det rene kuk-kuk?

Men Uffe Elbæks dagbøger vidner om, at den beskrivelse ikke er dækkende, mener DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Man skal ikke lade sig snyde. Elbæk er en anderledes partileder, men han er hverken nybegynder eller en ren amatør. Det bekræfter dokumentaren, siger Jens Ringberg.

Havde ønskeliste klar til Helle Thorning-Schmidt

Jens Ringberg henviser til, at Alternativets ledelse allerede tidligt i valgkampen gjorde sig en række politisk-strategiske overvejelser, der udfordrer billedet af et tilfældigt styret parti.

For eksempel begynder Uffe Elbæk og hans kolleger allerede halvvejs inde i valgkampen at overveje en ønskeliste til Helle Thorning-Schmidt, fremgår det af dagbogsoptagelserne.

- Ja, gu' er vi strategiske. Hele den her kampagne har været planlagt gennem lang tid, og vi har fulgt den minutiøst, ned til kommaet, lyder det i dagbogen fra Uffe Elbæk.

Trods Uffe Elbæks nerver under valgkampen lykkedes det Alternativet at overhale både rød bloks SF og Radikale og få 168.788 stemmer, hvilket gav ni mandater i Folketinget.