Elbæk i valgets jokerrolle

Kommer Alternativet over spærregrænsen kan de blive tungen på vægtskålen. Men det kræver, at de kan forsvare deres alternative løsninger.

Et af Alternativets mest kontroversielle forslag er at gøre op med den økonomiske vækst som forudsætning for et godt samfund. (© DR)

Det allerbedste for et nyt politisk parti er selvfølgelig at drøne ind i Folketinget med hundredetusinder af vælgere i ryggen. Det allerværste er at møde total ligegyldighed.

Ingen af delene sker for Uffe Elbæk og Alternativet. Men målingerne betyder, at valgets nye parti går ind i valgkamp med mulighed for maksimal fokus på sit tilbud til vælgerne. Derefter er det op til at kandidaterne, først og fremmest Elbæk, at omsætte det til mandater.

Det alternative ved Alternativet er den største svaghed

Spørgsmålet er, hvordan Elbæk klarer den opgave. Det afhænger blandt andet af, hvor hårdt medierne og de øvrige partiledere går til Alternativets leder, når valgkampen spidser til. Alternativets svaghed er at partiets politik og løsninger adskiller sig så markant fra de øvrige partier – og derfor kan have svært ved at bestå de tests og beregninger, politiske forslag typisk udsættes for.

Men det er også Alternativets styrke. Ikke mindst i forhold til de grupper af vælgere, der er godt og grundigt trætte af den gældende politiske kultur og den generelle tro på, at mere vækst er en nødvendighed.

Opgør med vækstdogmet

Vel er den ej, mener Alternativet. Og vel er vi ej nødt til at diskutere politik i Danmark på samme måde, som vi altid har gjort det. 

Spørgsmålet er nu, om over 2 procent af vælgerne har det sådan, og dermed stemmer på Alternativet. Og dét er så blevet et af valgets vigtigste spørgsmål – kommer ham Uffe ind med sit nye parti?

Facebook
Twitter