Enhedslisten efterlyser folkeafstemning om nyt frasalg af Dong

Enhedslisten prøver nu på valgkampens snart sjette dag at puste nyt liv i statens kontroversielle salg af 19 pct. aktierne i energigiganten Dong.

Enhedslisten ønsker at trække stikket endegyldigt på børsnoteringen, der er planlagt til at finde sted i den kommende valgperiode.

De af Folketingets partier, der går ind for yderligere frasalg, skal melde klart ud hvor meget der skal sælges. Og allerhelst skal hele børsnoteringen af Dong sendes til folkeafstemning, sådan lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører.

- Som minimum må de hver og én - fra SF til Konservative - melde helt klart ud, om de i den kommende valgperiode planlægger at sælge ud af yderligere dele af Dong. Så vælgerne kan sætte deres kryds på et oplyst grundlag, siger Johanne Schmidt-Nielsen til DR Nyheder.

I bund og grund ønsker Enhedslisten dog helt at trække stikket endegyldigt på børsnoteringen, der er planlagt til at finde sted i den kommende valgperiode – senest i 2018. Staten ejer i dag omkring 60 procent af aktierne i Dong.

Derfor opfordrer partiet også til, at danskerne spørges før yderligere frasalg, altså en regulær folkeafstemning. En ide, Enhedslisten også tidligere har luftet.

Køberen af aktieposten i Dong var som bekendt den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs i samspil med PFA og ATP, som dog købte mindre aktieposter. Købet blev gennemført i februar 2014 efter tumult agtige tilstande, hvor SF endte med at forlade Regeringen.

Køb via skattely

Det kom blandt andet frem at købet skete via skattely og prisen, som staten fik for Dong-aktierne, har siden været under konstant beskydning for at være for lav.

- Forløbet omkring Dong har jo været én lang skandale og et flertal af danskerne var modstandere af et salg. Det mener jeg ikke skal gentage sig. Derfor bør et fremtidigt udsalg af de sidste aktier i Dong sendes til en folkeafstemning, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Det var egentlig planen, at Dong Energy skulle børsnoteres i 2008. Men så kom finanskrisen. Der blev gjort tiltag til yderligere et forsøg i 2010, som også blev droppet.

Siden kom energiselskabet i finansielle problemer. Ikke mindst på grund af det  europæiske gasmarked, som lave kulpriser kombineret med skifergas-udvinding i USA ændrede fundamentalt med gigantiske tab for Dong som følge.

Børsnotering venter

Siden kom der så såkaldt 'privat kapital' ind via Goldman Sachs, ATP og PFA med det formål, at gøre Dong klar til en nu succesfuld børsnotering – denne gang i 2017, senest 2018.

Hvis ikke staten gennemfører børsnoteringen af Dong har Goldman Sachs dog ret til at sælge aktierne retur til den danske stat.  Og prisen må naturligvis forventes at afspejle Dongs markedsværdi på det pågældende tidspunkt.

Dog med den krølle, at Goldman Sachs som minimum får det beløb, de selv betalte for Dong.