EU-myte dræbt på Bornholm

Vognmand Esben Hyllested er kørt hele vejen fra Aalborg til folkemødet i Allinge på Bornholm med ét eneste formål. At slå en massiv EU-myte ihjel.

Esben Hyllested ejer Danmarks største vognmandsforretning til én bestemt transportform – studenterkørsel.

35 studenter-lastbiler har Esben Hyllested i garagen – parate til når studenterne springer ud om nogle dage. Og hans budskab ved folkemødet på Bornholm er enkelt:

- Bare rolig – EU vil ikke forbyde studenterkørsel.

Esben Hyllested blev – ligesom tusindvis af danske studerende – både overrasket og bekymret, da medierne her i foråret begyndte at svømme over med historier om, at EU ville forbyde studenterkørsel.

Omfattende protester

Nogle danske vognmænd fortalte både i aviser og på tv, at nye EU-regler ville sætte en stopper for studenterkørsel.

En historie, som skabte betydelig vrede, og som også førte til omfattende protester på de sociale medier. F.eks. siden ”Bevar studenterkørsel” som på Facebook har mere end 10.000 følgere.

- Men der er ikke noget EU-forbud. EU kræver bare, at vi vognmænd skal følge køre- og hviletidsbestemmelserne. Lastbiler, som kører de glade studenter rundt i byen, skal ganske enkelt bare overholde de regler, som lastbiler nu engang skal overholde, fortæller Esben Hyllested.

Ikke noget forbud på vej

Han tjekkede op på historierne og opdagede til sin store overraskelse, at der slet ikke var noget EU-forbud på vej.

Historien var – til den aalborgensiske vognmands overraskelse – noget anderledes. Det viste sig nemlig, at der var tale om meget gamle EU-regler helt tilbage fra 1985, hvor der blev stillet krav til køre- og hviletidsbestemmelser.

EU-reglerne blev revideret i 2006. Men det var først sidste år, at politiet i Danmark blev opmærksom på, at en række vognmænd, som kører studenterkørsel ikke overholdt de næsten 30 år gamle regler.

Vognmændene har eksempelvis ikke fartskriver i bilerne, så man kan kontrollere, at chaufførerne overholder reglerne.

Advarsel sidste år

Ved razziaer sidste år fik vognmændene en advarsel fra politiet om, at i år skal reglerne altså følges.

Men i stedet for at skaffe fartskrivere til studenterbilerne, blev det til protester i medierne med besked på, at EU-regler nu ville trække håndbremsen på lastbilerne, så årets studenter ikke skulle komme rundt i bybilledet i biler dekorerede med bøgegrene.

- Men der er ingen grund til panik, fortæller Esben Hyllested. Der bliver studenterkørsel. Også i fremtiden.

Og for at markere dette, har han kørt en studenterbil til Bornholm, hvor der er gratis studenterkørsel til gæsterne ved folkemødet.