Faktatjek: Er der kommet otte gange flere somaliere under Thorning?

Thorning har været statsminister længere end Løkke, og derfor er der også kommet flere somaliere.

Her er det somaliske flygtninge i Dadaab-lejren i Kenya med godt 400.000 mennesker, derer flygtet fra krig, konflikt og sult i Somalia. (Foto: Fairfax Media © Getty Images)

Tusindvis af somaliere søger mod Europa og Danmark i håbet om et bedre liv væk fra krig og konflikt, som præger især den centrale og sydlige del af af deres hjemland.

Men står det til Venstre, skal Danmark tage imod langt færre somaliere, fordi de er sværere at integrere og få i arbejde.

Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at der i Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid er otte gange så mange somaliere, der har fået opholdstilladelse, end da han selv var statsminister.

- Jeg tror, der er otte gange flere somaliere, der har fået opholdsgrundlag, mens du har været statsminister i forhold til mig, sagde Løkke i tv-duel med Thorning søndag aften.

Detektor har set nærmere på antallet af somaliske asylansøgere, og Lars Løkke har i hvert fald en pointe i forhold til tallet.

Der er givet 1.985 opholdstilladelse til somaliere under Helle Thorning Schmidt, og 242 opholdstilladelse til somaliere under Lars Løkke Rasmussen. Det er otte gange så mange.

Men sammenligningen af de to tal er ikke helt fair.

Uro i årtier

For Helle Thorning-Schmidt har været statsminister i længere tid. 

Og tager man højde for hendes regeringsperiode, så er der givet seks gange så mange opholdstilladelser til somaliere under Thorning.

Dertil kommer, at der de senere år er langt flere fra det afrikanske land, som har søgt asyl i Danmark.

Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor antallet af somaliske asylansøgere i Danmark er steget, og urolighederne i landet var også til stede, da Løkke var statsminister.

Somalia har været plaget af uroligheder i årtier.

Verdens største flygtningelejr, Dadaab i Kenya, huser for eksempel i dag omkring 400.000 somaliske flygtninge.

Den blev oprettet i 1991 med henblik på at huse lige under 100.000 somaliere, men siden er urolighederne i Somalia blevet værre. Desuden har landet i en årrække været ramt af tørke- og sultkatastrofer.

Mange af de bådflygtninge, som i disse måneder forsøger af krydse Middelhavet for at komme til Europa, kommer for eksempel fra Somalia.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk