Faktatjek: Flygtninges 'lønforhøjelse' gælder kun for en bestemt type familie

Regeringen har givet flygtninge en ’lønforhøjelse’, siger Venstre. Men beløbet gælder langtfra alle.

Det er kun flygtningefamilier bestående af to voksne og tre børn på 1,5 og 10 år alle med opholdstilladelse, som får flere penge under den nuværende regering end under Løkke-regeringen. Her er det asylansøgere på et asylcenter i Blovsterød. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Asyl- og flygtningespørgsmål er lige nu et brandvarmt emne hos begge politiske fløje.

Venstre satte dagsordenen i dag på området ved at fremlægge partiets bud på en asylreform, der skal gøre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark.

Partiet mener blandt andet, at en flygtningefamilie får for mange penge af staten.

- Du har givet en flygtningefamilie en lønforhøjelse på 10.000 kroner, sagde Lars Løkke Rasmussen til statsministeren under søndagens tv-duel på DR1.

Men Detektors gennemgang af beløbet viser, at bag beløbet gemmer der sig langtfra en lønforhøjelse for alle flygtningefamilier, som Lars Løkke Rasmussen ellers påstår.

Beløb er før skat

For det første er de godt 10.000 kroner mere om måneden før skat, og pengene tilfalder kun familier med opholdstilladelse i Danmark.

For det andet bygger Venstre og Løkke deres påstand på et regnestykke fra Beskæftigelsesministeriet, som kun tager højde for én bestemt familietype.

Ministeriet har nemlig regnet ud, at en familie bestående af to voksne og tre børn på 1, 5 og 10 år får 454.215 kroner om året med den nuværende regerings regler.

Under Lars Løkke Rasmussens regering var der indført andre regler, som gav samme type familie 333.305 kroner om året.

Kender ikke antallet af familietypen

Men den nuværende regering afskaffede i 2011 de såkaldte fattigdomsydelser, hvilket betyder, at den bestemte type flygtningefamilie altså i dag får lidt over 10.000 kroner mere om måneden før skat end under Løkke-regeringen. Men beregningen gælder således ikke for andre familiesammensætninger end ovennævnte.

Det har ikke været muligt for Detektor at få oplyst hvor mange flygtningefamilier, der består af netop to voksne og tre børn på 1, 5 og 10 år.

Hver dag sender Detektor en særudgave efter Deadline på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Du kan være med til at bestemme, hvad Detektor skal kigge nærmere på. Send en mail til detektor@dr.dk eller skriv en besked til redaktionen på Facebook.

Du kan også ved at bruge DR's hashtag under valgkampen #DRdinstemme give dit besyv med på de sociale medier.

Du kan se tidligere afsnit af Detektor - Valg 2015 her.