Faktatjek: Hvor meget fylder blokpolitikken hos Thorning og Løkke?

Både Thorning og Løkke vil lave mere samarbejde over midten. Find ud af, hvor meget blokpolitk der har været, mens de to har været statsminister.

Både Lars Løkke og Helle Thorning være have mindre blokpolitik og flere brede samarbejder over midten i dansk politik. Detektor har undersøgt, hvor meget blokpolitik rent faktisk har fyldt i deres regeringsperioder. (Foto: © Claus Bech, Scanpix)

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og konkurrenten Lars Løkke Rasmussen (V) mener, de er bannerførere for brede samarbejder over midten.

Begge kandidater har ofte talt om at gøre op med blokpolitik.

Oppositionsleder Løkke ønsker for eksempel at være 'en samarbejdende statsminister'.

- Jeg har jo været glad for, som oppositionsleder her de sidste 3,5 år at have genskabt den kultur på Christiansborg, at der kan samarbejdes henover midten. Det så man ikke så meget til i gamle dage, sagde Lars Løkke i går på det første pressemøde i reel valgkamp.

Men den udlægning bakker statsministeren ikke op om. Ifølge Thornings eget udsagn vil blokpolitiken afløse det brede samarbejde, hvis Løkke vinder nøglerne til statsministeriet, sagde Thorning på dagen for valgudskrivelsen.

DR's faktatjek-program Detektor har set nærmere på sagen og fundet ud af, hvad der rent faktisk har været tilfældet, når politikerne har indgået aftaler i folketingssalen, da de to partiledere var statsministre.

Under halvt så meget blokpolitik under Thorning

Det viser sig, at der i Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode har været under halvt så meget blokpolitik som under Lars Løkke Rasmussen.

I den røde regeringsperiode er der indtil nu optalt 1.770 afstemninger - og af dem er 15,5 procent nemlig endt i aftaler alene med rød blok.

Det kan både være aftaler, som rød blok har stemt for eller imod. Og hvad man dermed kan  betegne som blokpolitik.

Da Lars Løkke Rasmussen var statsminister, var der 1.199 afstemninger i Folketinget.

Ud af de 1.199 afstemninger var næsten 36 procent af afstemningerne blå aftaler eller forlig udelukkende med blå blok.

Detektors undersøgelse dækker samtlige afstemninger i Folketinget i de to perioder og gælder - både politiske reformer, nye love - som for eksempel et forbud mod dyresex - eller kæmpe politiske forliger, som finansloven.

Flere aftaler med alle partier hos Løkke

Men hvis man undersøger, hvor ofte samtlige partier var enige under de to regeringsperioder, så var det tilfældet ved 25,5 procent af afstemningerne under Lars Løkke Rasmussens regering, imens det var 21,5 procent under Helle Thorning.

Og dermed var der flere forlig med samtlige partier, da Lars Løkke var regeringsleder.

Ekspert: Der skal to til tango

Ifølge lektor i politologi på RUC Flemming Juul Christiansen tyder opgørelsen på, at der er lavet mindre blokpolitik under Helle Thorning. Men, siger han:

- Vi kan altså ikke sige noget om, hvem der er skyld i de brede forlig. Man skal jo være to til tango, og vi ved ikke, hvem der har været den samarbejdsvillige.

Han forklarer, at der som regel er større enighed mellem blokkene om lovforslag, mens der er stor uenighed om beslutningsforslag. Så hvis der har været flere beslutningsforslag under Lars Løkke, kan det have betydning for udfaldet.

- Vi kan ikke vide ud fra de her tal, hvor betydningsfulde beslutninger, der er lavet ved blokpolitik under de to perioder. Fordi alle beslutningsforslag vægter ens, ved vi ikke, om det er meget betydelige forslag eller bitte, bitte små forslag, siger Flemming Juul Christiansen.

Dr.dk følger folketingsvalget live minut for minut. Få seneste nyt fra valgkampen lige her.

Hver dag sender Detektor en særudgave efter Deadline på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Du kan være med til at bestemme, hvad Detektor skal kigge nærmere på. Send en mail til detektor@dr.dk eller skriv en besked til redaktionen på Facebook.

Du kan også ved at bruge DR's hashtag under valgkampen #DRdinstemme give dit besyv med på de sociale medier.

Du kan se tidligere afsnít af Detektor - Valg 2015 her.