Faktatjek: Udlandet får stor del af æren for dansk jobskabelse

Begge statsministerkandidater mener, de har æren for bedringen i dansk økonomi. Men faktorer uden for Danmark spiller en stor rolle.

Hverken Lars Løkke Rasmussen (V) eller Helle Thorning-Schmidt (S) er særlig flittige til at fortælle, hvor meget udlandet påvirker den danske økonomi og dermed også antallet af nye job i Danmark. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Både Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) har i valgkampen travlt med at tage æren for det økonomiske opsving, som har ramt Danmark.

- Vi har sikret, at Danmark er ude af krisen. Og nej Lars Løkke. Det er ikke din politik, der har sikret det. Det er min, for det er mig, der har stået ved roret, sagde Thorning for nylig i en tv-duel på TV2.

Men den bemærkning var Lars Løkke Rasmussen langtfra enig i.

- Faktum er, at det går lidt bedre i Danmark takket være de reformer, som jeg tog ansvaret for, og som du var imod, lød hans svar til Thorning.

Helt konkret skriver Socialdemokraterne på deres hjemmeside, at 'det er lykkedes os at skabe 40.000 private arbejdspladser'. 

Men hvor meget af æren for opsvinget og de nye job kan de danske politikere tage?

Detektor har spurgt tre økonomer, der alle peger på, at vi i virkeligheden kan takke udlandet for en pæn del af de job, der bliver skabt i Danmark.

Lav rente giver job

Ifølge cheføkonom Jan Kæraa Ramussen fra LO har især den lave, udenlandske rente været med til at skabe arbejdspladser i Danmark de seneste år.

LO's beregninger viser, at af 59.000 nye job er mellem 15.000 og 25.000 af dem opstået som følge af den lave rente.

- Hovedparten af de job, der er skabt siden april 2013 skyldes efter vores vurdering den økonomiske politik i Danmark, som har været rigtig god. Men der har også været et meget vigtigt bidrag fra de faldende renter fra udlandet. Vores beregninger tyder på, at det kan være mellem en fjerdel og næsten op til halvdelen af jobfremgangen, siger Jan Kæraa Rasmussen, der understreger at beregningerne er behæftet med usikkerhed.

Også Nordeas cheføkonom Helge Pedersen har regnet på jobtallene.

- Vores undersøgelse viser, at ca. halvdelen af de jobs, der er blevet skabt siden 2013, skyldes forhold, som vi ikke selv er herre over. Såsom den lave rente, valutakurssvækkelsen og det markante olieprisfald, siger Helge Pedersen.

Ansvarlig økonomi er nødvendig

Helge Pedersen understreger dog, at det ikke er ligegyldigt, hvordan man forvalter dansk økonomi.

- Hvis vi fører en ansvarlig politik, så vil vi få det fulde udbytte af rentefaldet. Ellers kunne det gå som i Grækenland eller Spanien, hvor man ser meget højere renter, selvom den gennemsnitlige europæiske rente er lav, siger han.

Også professor Jesper Rangvid fra CBS vurderer, at udenlandske faktorer spiller en stor rolle, selvom han ikke sætter konkrete tal på.

- Mit budskab er, at dansk økonomi er meget afhængig af, hvordan det går i udlandet. Det vil sige også i forhold til hvor mange job, der bliver skabt i Danmark, siger han. 

S: Vores reformer har fået os ud af krisen

Socialdemokraterne forklarer i en mail til Detektor, hvorfor de skriver, at regeringen står for skabelsen af 40.000 nye job.

- Vi skriver 40.000 job, fordi det er så mange der er skabt. Med to store vækstplaner, de højeste offentlige investeringer i 30 år, en skattereform og utallige andre reformer har regeringen fået Danmark sikkert gennem krisen.

Socialdemokraterne skriver dog samtidig:

- Danmark er et lille land, og derfor er vi naturligvis afhængige af, hvad der sker i landene omkring os.

V: Det var vores aktive krisehåndtering

Det er dog ikke kun Socialdemokraterne, der har forsøgt at tage æren for nye job.

Det samme gjorde Lars Løkke Rasmussen tilbage i 2010, da han han var statsminister.

Den gang sagde han, at 'regeringens aktive krisehåndtering har sikret, at 85.000 flere er i beskæftigelse.

Men i den daværende VK-regerings økonomiske redegørelse fra samme år stod der, at 30.000 ud af de knap 85.000 nye job skyldes den lave rente.

En rentes, hvis niveau primært bestemmes af den europæiske rente, som økonomerne påpeger.

Venstre skriver til detektor, at de lave renter er en konsekvens af den politik, der blev ført under VK-regeringen.

- Tilliden til dansk økonomi var i top. Derfor havde vi råd til at investere massivt, så hånden blev holdt under beskæftigelsen. Tilliden til dansk økonomi betød endvidere, at vi gik gennem krisen med triple A-rating (en topkarakter givet af et udenlandsk ratingbureau for god økonomi, red.).

- Den rating betød, at vi fik lave renter. Og på den måde er der en sammenhæng mellem den ansvarlige økonomiske politik. De lave renter. Og jobskabelsen, lyder det fra venstre.

Økonom: Europæisk rente har hovedansvaret

Det argument er dog ikke fyldestgørende, mener blandt andre Jan Kæraa Rasmussen fra LO.

- Danmark har haft triple A-rating både før, under og efter Lars Løkke Rasmussen blev statsminister. Og vi har i samme periode fulgt den europæiske rente tæt. Derfor har den lave europæiske rente i den periode hovedansvaret for de 30.000 flere beskæftigede, som den Økonomiske Redegørelse beskriver, siger Jan Kæraa Rasmussen.

Du kan se alle afsnit af Detektor - valg 2015 her.

I dag sender Detektor den sidste særudgave klokken 23 på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter