Førstegangsvælgerne stemmer på fløjpartierne

Partier som Liberal Alliance og Enhedslisten har rigtig godt fat i de unge førstegangsvælgere, viser en ny meningsmåling.

Partier som Liberal Alliance og Enhedslisten har rigtig godt fat i de unge førstegangsvælgere, viser en ny meningsmåling.

Omgivet af halvstøvede reoler og læssevis af bøger sidder 19-årige Patrik Grønbeck Larsen på Ørestad Bibliotek med næsen nede i computeren og forbereder sig til eksamen. I morgen skal han til sin sidste eksamen, inden sommerferien banker på døren.

Patrik Grønbeck Larsen er blandt den kvarte million førstegangsvælgere, der den 18. juni skal sætte deres første kryds - og han ved allerede, hvor han skal sætte sit. 

- Jeg regner ret stærkt med at stemme på Enhedslisten. Jeg synes, de har noget drivkraft, og jeg tror, at de kan bringe noget nyt på bordet, siger Patrik Grønbeck.

På Amager Centrets øverste etage står 18-årige Amanda Wessmann Eir og sælger sprøde og frisksmurte sandwich. Også hun skal ved dette valg stemme for første gang, men det bliver ikke på Enhedslisten:

- Jeg har tænkt mig at stemme på Liberal Alliance. Jeg kan godt lide Anders Samuelsen som formand og så ham faktisk gerne som statsminister, siger hun, mens hun smører mayonnaise på overbollen.  

Fløjpartierne kommunikerer klart

Ifølge en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, står Liberal Alliance til at få 13,3 procent af førstegangsvælgernes stemmer.

Hos Enhedslisten er det 13,9 procent - og dermed har begge partier større vælgertilslutning blandt de unge end hos den samlede vælgerskare, hvor begge partier kun står til 8 procent.

Og det skyldes, at partierne kommunikerer meget klart, siger valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

- De er ikke bundet af en eller anden form for regeringssamarbejde som andre partier, så de kan kommunikere mere klart, og det kan appellere klart til nye vælgere, siger han.

Glade for Johanne og finanspolitik

Hos Patrik Grønbeck betyder det klare sprog hos Enhedslisten meget, og derfor har han da også en favorit blandt deres kandidater.

- Jeg synes, at når jeg hører Johanne Schmidt-Nielsen snakke, så siger hun noget fornuftigt, og så er hun rigtig dygtig retorisk, siger han.

Sandwichen er færdig, og Amanda Wessmann Eir pakker den ind i papir, men når det kommer til politik, kan hun godt lide, at hendes foretrukne parti dropper indpakningen.

Dog handler det mere om den poltik, som Liberal Alliances fører, mener hun:

- Jeg kan rigtig godt lide deres finanspolitik, den er gennemtænkt, og der er ikke så meget pladder. De har nogle gode forslag til, hvordan vi skaber vækst - og det tror jeg, vi har brug for i Danmark, siger hun.