Forsker: Makrelstrid skidt for Socialdemokraterne på Færøerne

Valget på Færøerne er påvirket af makrel-strid, der sår tvivl om S-opbakning, siger forsker.

Færøerne sidder på to af de nordatlantiske mandater. De kan blive afgørende for, hvem der kan danne regering efter folketingsvalget. (© Scanpix/Iris)

De nordatlantiske mandater kan blive helt afgørende, når mandaterne skal tælles op efter det danske folketingsvalg.

En ny færøsk meningsmåling rejste onsdag tvivl om, hvorvidt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan føle sig sikker på, at hun får opbakning fra færingerne.

Støtten til det socialdemokratiske parti på Færøerne, Javnadarflokkurin, svinder nemlig mere og mere, forklarer den færøske samfundsforsker Jogvan Mørkøre, der blandt andet har været med til at lave de seneste politiske meningsmålinger på Færøerne.

- I den her valgkamp er der sat blus på spørgsmålet om EU og Danmarks rolle i makrel-striden, siger han.

Sanktioner mod Færøerne

Makrelsagen er kort fortalt en strid med EU om færøske makrel- og sildekvoter, som har stået på siden 2013. Den opstod, efter et varmt klima trak flere sild og makrel mod Nord.

Færingerne krævede derefter, at de fik lov at fiske mere end hidtil, men EU afviste at udvide kvoten. Færøerne udvidede kvoten udenom EU, og det førte til sanktioner, som Danmark ikke kunne forhindre.

- Der begynder at blive rippet op i såret: hvad skete der egentlig for et år siden, da Danmark med en socialdemokratisk ledet regering iværksatte handelsboykot af en anden del af riget?

- Det har givet det socialdemokratiske medlem fra Færøerne i Folketinget gevaldige problemer, lyder det fra Jogvan Mørkøre.

Levebrødspolitikere

Derudover mener han, at valgkampen på den nordlige ø har været præget af en stor dosis mistillid til de politikere, der stiller op til Folketinget.

- Man har snakket om, hvad de egentlig skulle lave derinde (i Folketinget, red.). Det havde de svært ved at fortælle, siger han og uddyber, at mange vælgere derfor ser dem som "levebrødspolitikere".

 En anden detalje er nemlig, at folketingspolitikerne får væsentligt flere penge for deres arbejde som folkevalgte end repræsentanterne i Lagtinget, det færøske parlament.

/ritzau/