Forsker om Løkkes nye krav: Kommuner tvunget til fyringer

Hvis regeringen kommer igennem med effektiviseringskrav, vil kommunerne med al sandsynlighed skulle fyre ansatte, siger kommunalforsker Roger Buch.

Børnehaver vil kunne mærke de effektiviseringskrav, regeringen lægger op til i forhold til kommunerne. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Det er rigtigt, når KL-formand og Lars Løkke Rasmussens partifælle Martin Damm forudser, at Venstres effektiviseringskrav i regeringsgrundlaget vil forringe serviceniveauet i skoler, børnehaver og ældreplejen.

Sådan lyder det fra kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Kig på de effektiviseringer, der er lavet  de seneste år, for eksempel i forhold til folkeskolen. Her har man nedlagt omkring 400 skoler for at gøre skolevæsnet mere effektivt. Det gør sig jo udtryk i højere klassekvotient, og det er klart mere effektivt, men det er ikke det samme servicenivaeu set fra en borgers synspunkt, siger han.

- I den offentlige sektor er det arbejdskraft, man bruger de fleste penge på, så effektiviseringer er lig med færre ansatte. Vi må altså vænne os til, at hvis vi skal gennemføre de her ting, så bliver det på et lavere sercieniveau, siger Roger Buch.

Nyt, flot ord

I regeringsgrundlaget fremgår det, at "regeringen vil tage initiativ til at indarbejde et omprioriteringsbidrag i det kommunale udgiftsloft på 1 pct. om året fra 2016, og at alle større statslige driftsområder omfattes af et årligt omprioriteringsbidrag på 2 pct. fra 2016".

Men ifølge Roger Buch betyder ordet "omprioriteringsbidrag" ikke andet end effektiviseringer.

- Det er måske lidt pænere at kalde det et omprioriteringsbidrag, men det er nøjagtigt det samme. Det betyder, at kommunerne skal sørge for at gøre tingene på en billigere måde, så der frigøres ressourcer til andre ting, siger kommunalforskeren.

Lars Løkke Rasmussen og Venstre gik til valg på at holde de offentlige finanser i ro - også kaldet nulvækst. Martin Damm siger, at dette her er minusvækst. Hvad er din vurdering?

- Hvis alt er status quo, og man gennemfører det her, så er det minusvækst set fra borgerne. Men Løkke har også sagt, at han ikke ved, hvor det her ender. Skal det hedde 0,0 eller 0,6 procent? Han er jo begyndt at løsne på nulvæksten, for han er godt klar over, at hvis andre partier skal med i aftalerne, bliver det svært at holde fast i nulvækst, siger Roger Buch.

Damm: Det kommer til at kunne mærkes

Ifølge KL svarer det til knap 2,5 milliarder kroner årligt, eller at kommunerne skal reducere budgetterne for næsten 10 milliarder kroner i den kommende valgperiode.

Det nye effektiviseringskrav kommer tilmed oveni de omprioriteringsinitiativer, kommunerne allerede gennemfører lige nu, har KL-formand Martin Damm påpeget.

- Man skal huske på, at vi i de sidste fire år har reduceret budgetterne med 11 mia. årligt og vi har sagt farvel til omkring 25.000 ansatte. Og hvis man lægger ind her, at man vil trække yderligere en procent hvert eneste år. Så kommer det til at kunne mærkes rundt om i landet, siger Martin Damm.