GRAFIK Her bliver folk i sofaen på valgdagen

De udsatte boligområder er sofavælgernes højborge. Her undlader hver fjerde vælger at stemme.

Mens langt størstedelen af vælgerne vandrer mod stemmeboksen, når der skal vælges nyt folketing, så er der altid en gruppe, som bliver hjemme på sofaen.

DR har undersøgt, hvilke af landets 1450 valgsteder, der ved sidste folketingsvalg i 2011 havde de højeste og laveste stemmeprocenter.

 

Mens 57 af de 58 stemmeberettigede beboere på Drejø syd for Fyn stemte og dermed fik landets højeste valgdeltagelse, valgte hver fjerde borger i Tingbjerg i København at blive hjemme ved sidste valg.

(Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Dermed topper Tingbjerg-borgerne listen over det område med flest sofavælgere, stærkt efterfulgt af borgerne i de sociale boligområder Vejleåparken i Ishøj, Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus.

- Vi har nogle sorte områder, hvor valgdeltagelsen er notorisk lav. Områderne er kendetegnet ved mange socialt udsatte og enlige, mange tilflyttere, små lejligheder, få uddannede og mange nydanskere. Hele den kombination gør, at de ikke får sat deres kryds, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Københavns Universitet.

Øerne topper

Helt omvendt ser det ud på landets øer og småbyer, hvor stemmeprocenten ved folketingsvalget i 2011 var tæt på de 100 procent.

- Der er mange højtuddannede og så er det små lokalsamfund, hvor man næsten ved, om hver enkelt har været nede og stemme, inden man lukker valgstedet. Så man føler sig mere forpligtet til at stemme, siger Kasper Møller Hansen.

9 af 10 stemmer

På landsplan var stemmeprocent ved sidste valg 87,7 procent.

Det er højt sammenlignet med vores naboer, men der er altså fortsat enkelte valgsteder, der har svært ved at lokke vælgere til.

Ifølge Kasper Møller Hansen vil vi desværre se samme tendens ved valget den 18. juni.

- Problemet er, at deres stemme forsvinder i demokratiet. De får ikke sat deres kryds og fortalt, hvordan de ønsker, samfundet skal se ud. Der er behov for at gøre en endnu større indsats for at få dem til at stemme, siger han.

Overvejer du at lade være med at stemme? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan sende en video til DRdinstemme@dr.dk eller være med i debatten på DR Nyheders Facebook-side.  Vi glæder os til at høre, hvorfor du måske lader være med at gå i stemmeboksen.