GRAFIK Receptionister, rengøringsdamer og truckførere må se langt efter jobopslag

De ledige med de korteste uddannelser må se længst efter job. Se, hvor mange ledige der er i din faggruppe her.

Det er de lavtuddannede ledige, der har færrest job at søge. I hvert fald hvis man tager udgangspunkt i statens officielle jobportal Jobnet. Rengøringsassistenter udgør den største gruppe af jobsøgende. Her er der blot 70 ledige stillinger på Jobnet.dk, men hele 7961 arbejdssøgende.

Og i fag som anlægsgartner, børnepasser, truckfører og specialarbejder i jern og metal er der mellem 550 og 730 jobsøgende til hver eneste opslået stilling, hvis man kigger på Jobnets stillingsopslag fra januar, hvor de seneste tal er fra.

Det viser data fra en aktindsigt i Jobnet.dk, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået.

Top 10: Her er flest jobsøgere per jobopslag (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Kommer sidst ind igen efter krisen

Selvom Jobnet langt fra dækker alle jobopslag i Danmark, så viser tallene alligevel en tydelig tendens, vurderer arbejdsmarkedsforsker Anders Bruun Jonassen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd SFI.

- Det er svært at komme ud på arbejdsmarkedet, hvis der ikke er nok jobs. Og det ER situationen for de her personer. Det er begrænset, hvad du kan gøre for at få et arbejde, hvis der ikke er nogen, der vil ansætte dig, siger han.

Ifølge Anders Bruun Jonassen er der tegn på, at beskæftigelsen igen er begyndt at stige efter finanskrisen. Men for nogle grupper af ledige kan der stadig være lang vej ud af krisen.

- Det er de lavest uddannede og dem med færreste kvalifikationer, der ryger ud af arbejdsmarkedet først, og det er også typisk dem, der kommer sidst ind igen, siger Anders Bruun Jonassen.

Spares væk i krisetider

At det er disse svage grupper, der først bliver ramt, mener Anders Bruun Jonassen skyldes, at det er deres jobfunktioner, som det er lettest at spare på i krisetider.

- Det er meget typisk, det der sker under en krise. Det har til dels noget at gøre med de brancher, de er ansat i, men det spiller også ind, at en person med højere kvalifikationer kan søge nedad. De muligheder har personer med lavere kvalifikationer ikke.

- Det betyder, at det er sværere for dem at få et arbejde. At de må acceptere længere tid i arbejdsløshedskøen, siger Anders Bruun Jonassen.

Flaskehalse og uddannelse

Underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, DA, Erik Simonsen mener flaskehalsproblemer mange steder kunne løses ved, at de ledige var mere villige til at flytte efter job.

- Selvfølgelig er der områder, hvor det er vanskeligt at få job, erkender han og fortsætter:

- Men det er også et spørgsmål om, hvad det er for forventninger, man har, og hvor man er bosiddende i landet i forhold til, hvor efterspørgslen er, tilføjer han.

DA: Danskere vil ikke have udlændinges job

Erik Simonsen fremhæver, at der er næsten 140.000 udlændinge på det danske arbejdsmarked, og at tallet er stigende.

Det skyldes, at de tager arbejde, som danske ledige ikke vil tage. Det mener DA skyldes, at der ikke er stor nok forskel på den offentlige forsørgelse og de laveste lønninger.

- Det kan godt være, at man gerne vil have et job, men når man finder ud af, at man ikke får mere ud af det end tre, fem eller syv kroner i timen ved at tage jobbet, så kan jeg godt forstå, at der er nogen, der er mindre motiverede, end hvis de kunne se, at det gør en forskel. Det er jo den oplevelse, som mange har, siger Erik Simonsen.

Top 10: Her er flest jobsøgere per jobopslag (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Svært at spå om fremtidens arbejdsmarked

Bent Greve er professor og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Han mener ikke, at det, at krisen er ved at lette, automatisk betyder, at også de lavtuddannede og ufaglærte igen kommer ind på arbejdsmarkedet:

- Vi ser nogle udviklingstræk på arbejdsmarkedet, der gør, at der bliver færre ufaglærte jobs. Både i de kommende år og på den lange bane.

- Det vil sige, at et nyt opsving kan risikere et stykke af vejen at gå uden om dem, der ingen kompetencer har. Der vil i de kommende år blive stillet større krav til arbejdskraftens kompetencer og kvalifikationer, siger Bent Greve.

Truckføreruddannelse giver ikke job

DR’s data viser, at der er flere end 580 jobsøgende truckførere per stilling. Det fremhæver Bent Greve som et eksempel på, at en snæver uddannelse ikke nødvendigvis er en langtidsholdbar løsning.

- Man kan jo se af jeres tal, at der i dag er mange truckførere, der kæmper om de få job, der er. For bare en fem-ti år siden var argumentet, at hvis man gav folk et truckførerkort, så skulle de nok få job.

- Det kan de ikke længere. Det er et eksempel på, at arbejdsmarkedet skifter hurtigt - og nogle gange meget hurtigt!, siger Bent Greve.