GRAFIK Så mange asylansøgere er kommet til Danmark

Cirka 45.000 udlændinge har søgt om asyl i Danmark siden 2008. Samlet set har EU-landene taget imod mere end 2,7 millioner asylansøgere i samme periode.

Er der for mange udlændinge, som søger om at få asyl i Danmark? Og er Danmark rent faktisk en af duksene i EU, når det kommer til at tage imod asylansøgere?

Asyl-spørgsmålet har været et af de mest debatterede spørgsmål i de seneste ugers valgkamp.

Under søndagens duel på DR1 mellem de to statsministerkandidater sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at regeringen har lavet ”ret voldsomme stramninger” på asylområdet.

Det afviste modstanderen, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, som beskyldte regeringen for at have gjort det mere attraktivt for udlændinge at søge asyl i netop Danmark.

Tirsdag kunne Venstre så præsentere et dugfriskt asyludspil, der skal begrænse antallet af asylansøgere, som rejser mod Danmark.

Men hvor mange asylansøgere har Danmark egentlig modtaget i de seneste år?

2.110 asylansøgninger i 2015

Som man kan se på grafikken foroven, har 45.375 udlændinge ifølge EU’s statistikkontor, Eurostat, søgt om at få asyl i Danmark siden 2008.

Der er tale om 1,67 procent af de mere end 2,7 millioner udlændinge, som samlet set har søgt om at få asyl i EU’s 28 medlemslande i den periode.

I hele 2014 søgte 14.710 personer om at få asyl i Danmark.

Ser man på de første fire måneder af 2015, har Danmark modtaget 2.110 asylansøgninger.

5. eller 10.-plads?

Et andet spørgsmål, der har præget asyldebatten under valgkampen, er, hvor Danmark ligger i forhold til de andre EU-lande, når det kommer til at tage imod asylansøgere.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen ligger Danmark på en samlet femteplads, når man ser på antallet af asylansøgere i forhold til befolkningstallet. Den placering baserer V-formanden på tallene fra 2014, og det er den højeste placering, Danmark har haft siden 2001.

Men kigger man kun på de første fire måneder af 2015, ligger Danmark indtil videre på en samlet tiendeplads. Det fik efterfølgende Socialdemokraterne til at beskylde V-formanden for at bruge forkerte tal i valgkampen.

Det ændrer dog ikke ved det store billede, mener Venstre, som tirsdag pegede på, at det især var i sommermånederne i 2014, at tilstrømningen af asylansøgere var størst.

Tilstrømningen af asylansøgere har i første kvartal af 2015 været på nogenlunde samme niveau som samme periode sidste år, viser tal fra Udlændingestyrelsen.